Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskare: Media behöver inte känna ansvar

Mediauppmärksamheten kan vara en drivkraft att lägga ut falska bombkartonger, konstaterar Lars Nord, professor i medie- och kommunikationsvetenskap. – Men det vore värre om media skulle tiga och vara försiktiga.

Annons
Inte bara allmänheten utan även anställda inom poliskåren har till viss del lagt en del av skulden på media – att det är den mediala uppmärksamheten som "triggar" förövarna att bygga bombattrapper.
– Väldigt mycket av spektakulära saker i dag görs för att man räknar med mediauppmärksamhet. Det är allt från skolskjutningar i Finland där man lägger ut sig själv på Youtube och dramatiserar sig själv, till kapade supertankers utanför Kenyas kust.
– Det skulle knappast vara intressant att kapa dem utan massmedial exponering, säger Lars Nord, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Mittuniversitetet.
Lars Nord ser ett problem i argumentet att media bär ansvaret och att bombhot, som de som skett i Östersund och Brunflo, inte skulle ha skett om tidningar, radio och tv hade tonat ner händelserna.
– Det finns en farlig förlängning i det. I förlängningen av ett sådant resonemang ska man inte skriva någonting. Allt kan få någon att gå igång.
– Det vore värre om media skulle tiga och vara försiktiga. Det är den gamla devisen om konsekvensneutralitet; inom journalistiken ska man egentligen inte överväga konsekvensen av en publicering och fundera om någon skulle låta sig inspireras och därmed underlåta att berätta något som är viktigt. Det är inte hållbart.
Lars Nord förstår också resonemanget från polisiärt håll.
– Från polisens sida vore det kanske bättre om det beskrevs på ett mindre iögonfallande sätt. Men alla nyheter berör någon och ofta berör det någon på ett negativt sätt. Det går inte att tänka sig att man filtrerar bort alla negativa effekter. Grundprincipen är att man berättar.

Mer läsning

Annons