Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskare hoppas kunna hitta ett läkemedel mot vinterkräksjukan

Ett läkemedel mot vinterkräksjuka kan bli verklighet, även om det dröjer flera år innan det är ute på marknaden.

Annons

Vinterkräksjuka är en smittsam inflammation i mag-tarmkanalen som främst förekommer under den kalla årstiden.

Än så länge finns det inga vaccin eller andra läkemedel mot sjukdomen, som ger diarré och kräkningar och som för en svårt sjuk person kan innebära allvarliga konsekvenser.

Nu har en avhandling vid Sahlgrenska akademin visat att viruset för vinterkräksjukan invaderar cellen genom att fästa till särskilda sockermolekyler på dess yta.

Det fyndet kan vara ett viktigt steg för utvecklingen av ett läkemedel mot de återkommande sjukhusepidemierna.

– Vårt mål är att kunna ta fram ett läkemedel som kan ges till utsatta patienter och dagisbarn när nästa epidemi är på väg att bryta ut, med det krävs mer forskning. Våra fynd är viktiga steg på vägen, men antagligen dröjer det flera år innan ett läkemedel finns på marknaden, säger doktoranden Gustaf Rydell.

Infektionssköterskan Inga Britt Swartholm på Östersunds sjukhus tycker det låter mycket bra.

– Detta har vi längtat efter, säger hon, då kanske vi äntligen får bort eländet. Vi har märkt att vi har långtidsbärare av sjukdomen, i dagsläget handlar det om runt tio, äldre och multisjuka som har burit på sjukdomen under hiskeligt många veckor.

Gunnar Rydell säger att deras fynd tyder på att sockerkedjor med sialinsyra är viktiga för virusets infektion, men det måste bekräftas.

– I så fall skulle man kunna utveckla ett läkemedel som blockerar virusets tillgång till sockermolekylen, men först måste vi undersöka om det finns andra målmolekyler som viruset utnyttjar för att komma in i cellen och som skulle vara utgångspunkten för ett ännu effektivare läkemedel.

Mer läsning

Annons