Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskare: Det är ovanligt med protester mot förskolor

Att de boende i Mjälle retat upp sig på att det planeras en förskola i området, är en ovanlig reaktion. Det menar Klas Borell, professor i sociologi vid Mittuniversitet, som har forskat om grannreaktioner.

Annons

– Etablering av till exempel skolor, dagis och äldreboenden framkallar sällan negativa reaktioner, säger han.

Som LT berättade i går planerar kommunen en förskola i Mjälle, Frösön. En del grannar i området gillar inte förslaget och därför träffade företrädande från kommunen de boende för att berätta om planerna.

– Det är ovanligt att grannar protesterar mot nya förskolor. Däremot är protester vanligare mot institutioner för kriminella och alkohol- och narkotikamissbrukare, säger Klas Borell, professor i sociologi vid Mittuniversitet.

Han har tillsammans med Arne Gerdner, professor i socialt arbete, forskat om grannreaktioner mot etableringar av olika slag.

Om det uppstår protester från grannar tror han inte att stora möten alltid är det bästa sättet att möta reaktionerna på.

– Individualiserad information, som till exempel dörrknackning, brev och telefonsamtal, fungerar ofta bra. Stormöten kan däremot lätt tas över av en liten fientlig minoritet och skapa mer komplicerade processer.

De studier som Klas Borell har gjort tillsammans med Arne Gerdner visar på en del positiva resultat när det gäller protester från grannar.

– De negativa grannreaktionerna tenderar att avta över tid.

Att det är ovanligt med reaktioner mot nya förskolor kan enligt Klas Borell bero på flera faktorer.

– Rent generellt blir reaktionerna starkare ju mer omkringboende uppfattar att klienterna uppfattas som oförutsägbara, farliga och, i en eller annan mening, som smittsamma.

Han har framförallt forskat kring grannprotester mot sociala etableringar, som institutioner för kriminella och alkohol- och narkotikamissbrukare. Det brukar beskrivas med termen NIMBY, Not In My Back Yard.

– Det betyder att protesterande grannar i och för sig erkänner det önskvärda i den planerade verksamheten, men motsätter sig att den förläggs till just det egna grannskapet. Gärna den här verksamheten, men någon annanstans, inte i vårt grannskap, är grunden för protesten.

Klas Borell arbetar just nu tillsammans med Arne Gerdner med ett projekt som undersöker grannreaktioner mot moskéer och andra muslimska bönelokaler.

Mer läsning

Annons