Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försäkringskassans handläggningstider orsakar rusning till socialkontoret

Långa handläggningstider på Försäkringskassan är en av anledningarna till en kraftig ökning av antalet socialbidragstagare i Östersunds kommun.

Annons

Tidigare i veckan berättade LT att många ungdomar och yngre vuxna ansöker om socialbidrag.

Men det är inte bara åldersgruppen under 25 år som fått det kärvare med ekonomin.

Kajsa Sundell arbetar som teamchef på enheten för vuxenstöd på Östersunds kommun. Hon berättar att även antalet vuxna bidragstagare har ökat kraftigt jämfört med 2008.

– Vi ser en stadig trend att det går uppåt. Vår statistik från januari visar att vi i år hade 60 fler hushåll med stöd jämfört med januari i fjol.

Den statistik som Kajsa Sundell presenterar visar att antalet vuxna som får stöd från socialtjänsten har ökat med nästan en tredjedel på bara ett år. Bara den senaste veckan har hennes enhet fått ta emot 20 nya bidragssökare.

– Det finns flera olika skäl till varför man är i behov av stöd. Mycket har att göra med sänkningar av olika ersättningsformer, säger hon och menar exempelvis a-kasseersättningar och sjukpenning.

Kajsa Sundell berättar att flera av bidragstagarna haft problem att få pengar just från Försäkringskassan.

– Det har varit ett fenomen under flera år att vi har fått förskottera utbetalningar åt Försäkringskassan under deras handläggningstid men det är mycket mer nu än tidigare.

Teamchef Kajsa Sundell säger att de som söker socialbidrag kommer från alla typer av familjer och att även de med barn börjar få det kärvt.

– Vi har sett att stödbehovet ökat även hos barnfamiljerna som klarat sig relativt bra tidigare.

Hon berättar att det stora inflödet av ärenden även påverkar personalen på enheten.

– Det är en hög belastning på våra handläggare eftersom det är människor bakom varje beslut.

Mer läsning

Annons