Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försäkringskassans försvar: Britt gick inte att nå via telefon

Britt, 50, fick besked av Försäkringskassan att hon skulle förlora sin sjukpenning. Beskedet lämnades i Britts telefonsvarare.

– Jag kunde inte få tag på henne via telefon, säger Britt-Marie Burstedt, handläggare på Försäkringskassan i Östersund.

– Men hon har också fått ett brev med beslutet.

Annons

LT berättade i går om Britt, en 50-årig kvinna på en liten ort i länet som hamnat i kläm mellan olika myndigheter.

Britt är för sjuk för att kunna söka arbete men för frisk för att få sjukpenning.

Den drog Försäkringskassan in i april.

Orsaken var att hennes arbetsförmåga inte var tillräckligt nedsatt i förhållande till alla arbeten på den reguljära arbetsmarknaden.

– Hon är bedömd av försäkringsläkaren här att hon kan ta ett annat arbete. Då har hon inte rätt till sjukpenning längre.

Ni hade ett avstämningsmöte där ni var överens om att invänta ytterligare ett möte innan annat bestämdes. Varför blev det så här?

– Hon blev bedömd utifrån sitt knä, säger Britt-Marie Burstedt. Då bedömde vi att hon skulle kunna ta ett arbete och då har hon inte rätt tillsjukpenning. Det diskuterades i en socialmedicinsk grupp här på kassan. Det är sådana regler vi har och det får vi rätta oss efter.

Nu ramlar hon mellan stolarna eftersom hon vare sig får a-kassa, sjukpenning eller socialbidrag?

– Jag kan inte ta hänsyn till det, hon måste bosätta sig på ett ställe där hon kan få ett arbete. Hon har inget körkort och ingen möjlighet till kommunikationsmedel som det ser ut i dag. Hon bor där hon inte kan ta sig någonstans, det kan jag inte ta hänsyn till. Hon kan inte vara sjukskriven på grund av detta.

Tycker du att reglerna har gjort att ni blivit hårdare?

– Ja, och den sista december i år kan jättemånga komma att ramla ur systemet som inte har rätt till sjukpenning, många som är betydligt sjukare än Britt.

Många får det allt svårare?

– Ja, och det är inte Försäkringskassans fel utan det är regeringen som beslutar och vi vet inte alls hur det kommer att bli nu. Det är jättesvårt att få sjukersättningar, de tidsbegränsade sjukersättningarna har upphört det finns bara varaktiga. Då ska man vara jättesjuk, alltså inte kunna bli frisk före sin pension.

Har Försäkringskassans förtroendeläkare blivit bättre på att träffa människorna för en bedömning än tidigare?

– Nu har vi grupper där handläggarna sitter med tillsammans med specialister och förtroendeläkaren, vi diskuterar alltså i grupp och vi handläggare är de som träffat de försäkrade. Det är alltså inte bara läkarna som gör en bedömning, utan vi är flera som kan ge synpunkter.

Har ni handläggare den medicinska kompetensen för detta?

– Vi har inte det, det har läkarna och Britt är bedömd av en läkare. Hon kan ta ett annat jobb. Har man en arbetsgivare och har ont i ett knä kanske man kan ta ett jobb på kontoret, om du kan ta dig till jobbet genom att få taxiersättning i stället. Britt har bedömts utifrån alla arbeten som finns i samhället.

Har ni något jobb i åtanke, som finns i närheten av där hon bor?

– Jag är ingen arbetsförmedlare utan handläggare på Försäkringskassan. Det är arbetsförmedlingen som måste ge henne ett jobb. Det är inte lätt, så här är det i alla fall. Det är inte mycket som jag kan göra något åt.

Mer läsning

Annons