Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försäkringskassan utreds för brott mot sekretesslagen

Justitieombudsmannen startar en utredning mot Försäkringskassan i Östersund. Detta sedan en handläggare har JO-anmälts för att ha lämnat sekretessbelagda uppgifter.

Annons

Bakgrunden är en JO-anmälan mot handläggaren. Anmälaren menar att handläggaren har berättat vidare samtliga uppgifter ur det läkarintyg som rör anmälarens sjukskrivningsärende – trots att det inte borde göras.

Anmälarens läkare hade uppmanat att enbart nödvändig information skulle nå utomstående personer.

Anmälaren hade inledningsvis sagt till handläggaren att det var viktigt för rehabiliteringsprocessen att uppgifterna inte spreds. Ändå lämnades uppgifterna och telefonnummer till anmälaren ut.

Handläggaren menade att dessa instruktioner aldrig förts fram, men anmälaren stod på sig och bad att få prata med chefen. Chefen konstaterade att handläggaren gjort fel och menade att det var såpass allvarligt att det låg till grund för en JO-anmälan.

Och det är precis vad anmälaren också tyckte.

– Jag anser att detta är ett såpass grovt fel/brott mot sekretesslagen och hur jag har blivit kränkt ytterligare att jag bara inte kan nöja mig med en enkel ursäkt. Jag har mått mycket sämre nu efter denna incident, vilket jag inte alls skulle behöva göra, skriver anmälaren.

Justitieombudsmannen startar nu en utredning kring händelsen och kräver att Försäkringskassan yttrar sig över vad som har hänt.

Mer läsning

Annons