Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försäkringskassan lovar bli tillgängligare för läkarna

Nu ska det bli lättare för behandlande läkare att snabbt komma i kontakt med rätt handläggare på försäkringskassan.

Annons
Det lovade Försäkringskassans programdirektör Siwert Gärdestig när han träffade kritiska läkare på Svenska läkarsällskapets riksstämma i Göteborg som pågår just nu.
Försäkringskassan har fått ta emot hård kritik för sin svårtillgänglighet.
Nu ser det alltså ut som om Barbro Häller, kurator på barn- och ungdomsmedicin, kommer att få gehör för sin kritik gentemot Försäkringskassan.
- Men fantastiskt, det blir precis som vi vill ha det, säger hon när LT berättar om Försäkringskassans förslag till förbättringar.
LT har tidigare berättat hur hon tillsammans med barnläkare på Östersunds sjukhus skrivit brev till regeringen och riktat hård kritik mot Försäkringskassan. Det har visat sig att de inte är ensamma om kritiken.
På riksstämman erkände Försäkringskassans programdirektör Siwert Gärdestig att det fanns brister som behöver åtgärdas. Det skriver Dagens Medicins webbupplaga.
Siwert Gärdestig presenterade också ett antal åtgärder som de vidtagit för att bygga upp det sargade förtroendet.
"Bland annat ska det på alla brev från kassan tydligt framgå vem som är den ansvariga handläggaren i det specifika fallet, något som inte varit fallet hittills. Det ska göra det lättare för den behandlande läkaren att snabbt få kontakt med rätt person", skriver Dagens Medicin.
Försäkringskassan lovade också att de redan från årsskiftet ska inrätta lokalt samverkansansvariga personer som ska arbeta för att öka samarbetet mellan kassan och sjukvården samt hitta lokala lösningar.
De lovade också att handläggarna på kassan ska få utbildning så att de bättre förstår vad som står i de medicinska intygen.

Mer läsning

Annons