Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försäkringskassan i kris

/
 • Försäkringskassans handläggare i Östersund springer benen av sig. Övertid      är mer en regel än undantag och ofta är det lördagar innan den sista i varje månad som får stryka på foten för att folk ska få sina ersättningar i tid. Allan Lund, vice ordförande i fackförbundet ST, konstaterar dock att         kassan i dag klarar målen på handläggningstider. Foto: Håkan Luthman
 • På onsdag uppvaktar fackförbundet ST regeringen om krav på extra anslag till försäkringskassan. Närmare en miljard kronor kommer att behövas. ”Vi kan inte behålla tempo och kvalitet om vi inte får pengarna”, säger Lars Christensson och Allan Lund, ST-representanter på Östersundskontoret.

Arbetsvillkoren på försäkringskassan är ohållbara. Det konstaterar fackförbundet ST i en arbetsmiljöundersökning. Nästan hälften av alla anställda jobbar över varje vecka för att hinna med.
– Folk känner sig väldigt pressade, säger Ann-Christin Nordling, ordförande för ST inom Försäkringskassan i Jämtland.

Annons

Försäkringskassan har stora problem. Människor får vänta på sina pengar, de anställda mår dåligt och unga akademiker ratar jobberbjudanden på myndigheten.

Enligt fackförbundet ST beror detta på omorganisationer – den största någonsin på försäkringskassan, ständiga förändringar av regler i försäkringssystemen och kraftiga ekonomiska neddragningar.

I en nyligen publicerad arbetsmiljörapport, gjord i oktober förra året, pekas på ett flertal problem inom kassan:

En av tre är frustrerad över att de inte klarar sitt uppdrag.

Hälften av de unga anställda, de under 35 år, vill lämna sitt jobb.

Nästan hälften av de anställda jobbar över varje vecka.

Och ST levererar nu svidande kritik till regeringen.

– Regeringen måste ta sitt ansvar och skjuta till mer pengar, annars kommer människor att drabbas hårt. Ytterst riskeras hela trygghetssystemet.

– Beräkningar visar att under 2009 krävs drygt 1 miljard i extra anslag, säger Annette Carnhede, ordförande i ST i ett pressmeddelande.

Lokala fackföreträdare och anställda på försäkringskassan i Östersund håller i stort med förbundsledningen i kritiken. Extra anslag är ett måste för att kvaliteten ska bibehållas och att folk ska få sina ersättningar i tid.

– Som det är nu slits personalen ut, konstaterar Lars Christensson, ledamot i ST:s styrelse inom försäkringskassan.

Laura Alvarado, som handlägger aktivitetsstödsärenden, bekräftar att det snarare är en regel än undantag att hon och hennes kollegor måste ta sin lediga tid i anspråk för att hinna få ut ersättningarna i tid. Och det är ofta lördagar som får stryka på foten.

– Vi klarar inte vårt jobb utan övertidsarbete.

– Det är självklart att det behövs folk, men vi får höra att det inte finns några pengar.

Hon, liksom ST:s lokala företrädare, tycker att det är ologiskt att å ena sidan säga att det inte finns pengar för mer folk och samtidigt beordra anställda att jobba extra.

Enligt ST:s rapport har antalet anställda, nationellt, minskat med 2500 personer.

Innan 2010 kommer var fjärde anställd vara borta.

– Och det betyder att var och en måste jobba 25 procent extra för att hinna med, säger Allan Lund, vice ordförande för ST i Östersund.

Enligt beräkningar behövs det 350 på nationella försäkringscentrumet som bland annat handlägger statliga fordringar och aktivitetsstöd. I dag finns cirka 250 anställda.

– Där har de det slitigt. De hinner helt enkelt inte med, säger han.

På en punkt håller ST i Östersund inte med undersökningen och det handlar om den oroande flykten av unga anställda.

– Vi har inte haft svårt att rekrytera. Just nu har vi anställningsstopp men när vi har jobb ute är det jättemycket sökande till alla jobb. Det kan kanske bero på hur arbetsmarknaden ser ut.

Mer läsning

Annons