Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förrädiska isar trots långvarig kyla

/
  • Foto: Henrik Flygare
  • ”Isen bygger på genom kylan. Men snön isolerar och gör att det tar längre tid för isen att bli tjock”, säger Karl-Erik Stafrén från Svenska Livräddningssällskapet.Foto: Henrik Flygare

Frösöbon Roland Berglund, 84 år, är fritidsfiskare och har god kännedom om sjöar och vattendrag.

Han är orolig för att folk ska luras av kylan och ge sig ut på förrädiska isar.

– Det är livsfarligt att gå ut på isen i Badhusparken, säger han.

Annons

Köldknäppen i länet har fått isen att lägga mellan gångbron och Frösöbron i Badhusparken. Men så sent som i slutet av förra veckan var vattnet helt öppet mellan broarna.

– Det finns säkert människor som inte tänker på detta. Men man ska överhuvudtaget inte försöka att gå ut på isen mellan broarna. Och från Frösöbron och cirka en kilometer bort mot Ås är isen dålig på grund av strömmar, säger Roland Berglund.

Förrädiska isar är Karl-Erik Stafréns område. Han representerar Svenska Livräddningssällskapet i Jämtlands län och utbildar i säkerhet på sjö och isar.

– Isarna är alltid naturligt tunna vid broar, bryggor, uddar, sund, utlopp och inlopp, säger han.

För att vara helt säker rekommenderar Karl-Erik Stafrén tio centimeter kärnis – hård och klar is. Och är isen snötäckt bör den vara minst 20 centimeter.

Han tycker inte att man ska chansa när isen bara är två till tre centimeter tjock.

– Vinterstaden öppnar snart i badhusparken. Det bästa är att kolla upp deras rekommendationer och hålla sig till deras område. Om du ska ut på en okänd sjö är det bra att prata med ortbefolkningen först, säger han.

Mer läsning

Annons