Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förödelsen är total – svårt att rädda byggnaden

/
  • Trapphuset på det övre planet. Taket bågnar, sot, heta rökgaser och vatten             har förstört allt. Foto: Ulrika Andersson

Centralpalatset längs med Prästgatan i Östersund kanske måste rivas efter den våldsamma brand som härjat byggnaden. Allt beror på hur huset är konstruerat och hur stora vattenskadorna är.

Annons

Tommy Erlandsson är skadechef på Länsförsäkringar Västernorrland. Han säger att det i dagsläget är osäkert om det brandhärjade huset längs Prästgatan i Östersund kan stå kvar.

Han berättar om en brand i ett gammalt hus i centrala Sundsvall 2005 där det stora huset fick rivas för att sedan byggas upp igen.

– Problemet i Sundsvall var att fasaderna hade tagit åt sig så mycket släckvatten att de var en säkerhetsrisk. Efter en teknisk utredning var vi tvungna att riva i princip hela huset. Men vi hade ritningar och fasaden blev med några mindre undantag rätt så identisk med den som stod där innan branden.

Vilka likheter eller olikheter som finns mellan branden i Sundsvall och den i Östersund är fortfarande lite osäkert.

– Om vi tror att de här husen är någorlunda identiska så vill vi först låta fasaden fukta ut och se om det hjälper. Bara det är tekniskt möjligt så är det att föredra kostnadsmässigt och för stadsbilden i Östersund.

– Vi hoppas att den hypotesen håller men måste samtidigt flagga för att det kanske inte kommer att lyckas.

Tommy Erlandsson säger att allt handlar om hur mycket vatten som finns i huskroppen och hur vattnet trängt in i bjälklag, väggar och i stenfasaden. I Sundsvall var rasrisken stor och hela huset fick stängslas in under tiden som den tekniska utredningen pågick. Där fungerade det alltså inte att driva ut fukten ur huset varför man beslutade att riva byggnaden.

Mer läsning

Annons