Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagsidé föddes på förlossningen

/
  • Vännerna, kollegorna och barnmorskorna Sandra Lehmann och Kristina Jonsson hade gått och funderat på att starta eget vid sidan om jobbet på förlossningen vid Östersunds sjukhus. Och nu har de gjort det, i vår drar deras privata kurser i profylax igång. Foto: Ulrika Andersson

Idén om att starta eget föddes på jobbet för vännerna, kollegorna och barnmorskorna Kristina Jonsson och Sandra Lehmann.
Och i vår drar deras privata kurser i profylax för gravida par igång.

Annons

Jämtland är det tredje företagsammaste länet i landet. LT har träffat Sandra Lehmann och Kristina Jonsson, som nyligen valt att starta eget ihop.

Sandra, som kommer från Tyskland, har jobbat som barnmorska sedan 2002 i Sverige. Kristina vidareutbildade sig till barnmorska från sjuksköterska och var klar 2004.

I samma veva jobbade de båda på gynekologavdelningen på Östersunds sjukhus och därefter har tankarna på att satsa extra på att lära ut andningsövningar inför förlossning funnits.

– Det har vuxit fram successivt för vi brinner verkligen för kvinnohälsa och att hjälpa par genom förlossningsarbetet, säger de.

Profylax är något som alla barnmorskor lär sig under utbildningen och det är en andningsmetod som används för att motverka värk även inom andra områden av sjukvården än förlossningen. Profylaxen ingår som ett inslag inom de föräldragrupper som hålls av landstinget.

– Men det är upp till barnmorskan som håller gruppen att ta upp det, och det är jättemycket som ska tas upp under den kursen så de hinner inte alltid med så mycket om själva förlossningen, säger Kristina.

Därför såg Sandra och Kristina en möjlighet att starta en kurs i vad som händer i kroppen under förlossningsarbetet och hur man genom andning kan kontrollera det.

– Vi har märkt att föräldrar i dag har ett stort kontrollbehov att få veta mycket kring hur det är att vänta barn och om förlossningen, säger Sandra.

– Och funkar privata kurser i Stockholm måste det ju funka här också, säger Kristina.

Förra sommaren bestämde de sig att ägna semestern åt att skriva ihop en affärsplan. Och eftersom de båda väljer att jobba kvar deltid, till 70 och 80 procent, inom förlossningsvården vid Östersunds sjukhus behövdes ett godkännande från arbetsgivaren att de inte konkurrerade med sin arbetsplats.

– Det blev godkänt och de tycker snarare att vi är ett komplement, säger de.

Varken Kristina eller Sandra har dock drivit företag tidigare. Men den utmaningen har de bara sett som rolig. När LT träffar dem har Kristina suttit uppe halva natten och snickrat ihop en hemsida, trots att hon anser att hon inte har någon större datorvana.

– Bland annat Skatteverket och Almi har bra sidor på internet om hur man gör när man startar företag. Det är mycket papper och mycket man ska ordna med innan allt är klart, men det har gått jättebra, säger de.

Nu i april drar första kursen igång och sen hoppas de att verksamheten rullar på.

Mer läsning

Annons