Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagare i länet misstänks för grov ekonomisk brottslighet

/

En 34-årig företagare från länet är misstänkt för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Annons

Mannen står bakom det företag som i onsdags försattes i konkurs med skatteskulder på över 35 miljoner kronor och som LT berättade om igår.

– Förundersökningen kring det misstänkta brottet är färdigställd och jag tänker väcka åtal inom någon månad, säger Jan Tibbling som är kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm.

– Det är sammanlagt sex personer som kommer att åtalas, de är skäligen misstänkta för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott samt medhjälp till dessa brott.

Ekobrottsmyndigheten kom att misstänka den jämtländska företagaren när de utredde ett flertal företag i Stockholm vars enda funktion verkar ha varit att utfärda osanna fakturor.

Bakom dessa stockholmsföretag står två män, som utöver de företag som misstänks ha skickat osanna fakturor till jämtlandsföretagaren, också står bakom flera andra bolag. Enligt åklagaren så misstänks fler personer vara inblandade i härvan med de osanna fakturorna. Men man har valt att göra en avgränsning i fallet.

– Vi började undersöka vilka som de här stockholmsföretagen hade skickat fakturor till, säger kammaråklagare Jan Tibbling.

– Det är lite ovanligt att det sker över regiongränserna som i det här fallet. Oftast är det mellan företag lokalt.

Den 34-årige länsförtagaren har enligt kammaråklagaren suttit frihetsberövad en tid.

– Jag kommer att väcka åtal, säger kammaråklagare Jan Tibbling. Det blir nog vid Stockholms tingsrätt.

Straffet för ett grovt bokföringsbrott eller ett grovt skattebrott är fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

Mer läsning

Annons