Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagare anklagas för att ha fixat fram köpare

En 70-årig etablerad företagare är misstänkt för grovt häleri i samband med den stora kopparstölden.

Annons

Han anklagas för att ha förmedlat kontakter mellan tjuvarna och köpare av 17, 5 ton koppar.

Företagaren är numera pensionerad men driver fortfarande en del företag i skogs- och fastighetsbranschen. Han är skriven på en ort långt utanför Umeå men bor mest i Västerås.

– Han har inga ekonomiska problem och förnekar brott, förklarade hans advokat Maria Wilhelmsson under rättegången i går.

I åtalet hävdas att 70-åringen gett i uppdrag till en 65-årig man – som tidigare jobbade i hans företag – att ta emot kopparpartiet, klippa upp det i mindre bitar och sälja vidare. 65-åringen sålde i sin tur till två olika metallköpare som inte är åtalade.

– Det här är en gränsöverskridande, välplanerad och organiserad brottslighet där det förekommit viss insiderinformation, sa åklagare Katarina Eriksson när hon sammanfattade åtalet.

Enligt åklagaren har den 70-årige företagaren tagit kontakt med 65-åringen och bett honom ta hand om, och snabbt avyttra, ett stort kopparparti.

– Det här är uppgifter som 65- åringen kommit med och som bestämt tillbakavisas, enligt företagarens advokat Maria Wilhelmsson. Företagaren förnekar att han gett 65-åringen i uppdrag att agera med brottsliga avsikter eller uppsåt. Han sysslar inte heller med koppar i sitt företagande.

– Han har inte förvärvat eller tagit befattning med koppar och han har inte själv mottagit något för besväret, konstaterade företagarens advokat Maria Wilhelmsson.

Men företagaren satte in 20 000 kronor på ett konto vilket tillhör en 29-årig man som är medåtalad för själva stölden och en kopia på insättningsavin ingår i åklagarens bevisning. Lennart Öhd

Mer läsning

Annons