Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företag låtsas vara myndighet – skickar ut luriga fakturor

/

Med en snarlik logotype som myndigheten Bolagsverket, samt brev som ser ut som en faktura försöker företaget ”Bolags- registret” locka jämtlänningar att betala 743 kronor.

Annons

Men Svensk handel höjer varningsflaggan. Just i stressade juletider eller under semestertider är det inte ovanligt att bluffakturorna dyker upp. Och i veckan fick en mängd företagare runt om i landet fakturor från ett företag som kallar sig för Bolagsregistret.

Logotypen är snarlik den som myndigheten Bolagsverket i Sundsvall har. Även telefonnumret hos ”blufföretaget” går till Sundsvall.

Brevet ser i första anblicken ut som en faktura och ett inbetalningskort är bifogat med summan 743,45 kronor att betala. En av de i länet som fick brevet var Torsten Larsson i Kläppe.

– Jag har inget företag, men har en liten jordbruksfastighet och är därför momsregistrerad, det var väl därför de skickade det till mig, säger han.

Men Torsten anade snabbt att det var något lurt med det hela och han ringde genast Svensk handel. Och där fick han genast sina farhågor bekräftade.

– Företaget var med på varningslistan hos Svensk handel, säger han.

Hos Svensk handel har man fått in ett stort antal kopior på utskicket, något man uppmanar de som berörts att skicka in.

Men exakt hur många företagare som fått brevet är oklart.

– Vi vet att det här omsätter stora pengar, och de hittar alltid nya vägar. Och eftersom det är svårt att få kontakt med dem och svårt att avbryta tjänster talar för att rör sig om en bluff, säger Lars G Ohlsson på Svensk handel i Sundsvall.

Men inte bara Svensk handel varnar för bolaget. Även Kronofogden och Bolagsverket gick snabbt ut och varnade i veckan. Och Bolagsverket i Sundsvall blev i onsdags nedringt av oroliga företagare, uppger lokala medier.

Bolagsverket ser allvarligt på situationen och skriver bland annat på sin hemsida:

”OBS! Det är inte Bolagsverket som står bakom detta brev. Erbjudandet rör möjligheten att ingå i en privat onlinetjänst och har alltså ingenting med Bolagsverket och Näringslivsregistret att göra.

Vi ser allvarligt på situationen och våra jurister undersöker för närvarande vilka eventuella ytterligare åtgärder som vi från Bolagsverkets sida kan behöva vidta i frågan.”

Mer läsning

Annons