Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fördubblad arbetslöshet fram till 2010

Finanskrisen i världen slår hårdare mot arbetsmarknaden än befarat. Arbetslösheten bedöms öka från 6,1 procent 2008 till 11 procent nästa år.

Annons

Arbetsförmedlingen har reviderat prognosen för arbetsmarknaden fram till nästa år och den ekonomiska nedgången ser ut att bli värre än man tidigare trott. I höstas räknade arbetsförmedlingen med en arbetslöshet på nio procent 2010. Den siffran har räknats upp med två procentenheter och betyder konkret att arbetslösheten därmed bedöms öka med 225 000 personer till 520 000 personer mellan åren 2008 och 2010.

”Arbetslösheten kommer att öka för alla grupper på arbetsmarknaden. Värst kommer ungdomar att drabbas samt främst män som haft anställningar inom industrin och byggnadsverksamheten”, skriver arbetsförmedlingen i sin rapport.

Det är industrinäringen som kommer att åka på den kraftigaste smällen, konstaterar rapporten.

”Dess situation bedöms komma att bli värre än vid början av 1990-talet. Övriga näringsgrenar kan däremot komma att klara sig bättre.

Organisationen Företagarna reagerade snabbt på gårdagens prognos:

”Mycket allvarligt i rapporten är att arbetslösheten för unga i åldern 20– 24 år har stigit från 14,4 procent i februari 2008 till 20,1 procent i februari 2009. Dessutom räknar Arbetsförmedlingen med att denna grupp kommer att ha stora svårigheter att hitta ett arbete under de kommande åren”.

– Det är hög tid att regeringen arbetar fram flexiblare anställningsregler för unga, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson, företagarnas vd, i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons