Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fordonselever åker på utbyte till bilbyggandets Mecka – Kalifornien

/
  • Svenska Jenny Kandel slipar kaross medan hennes amerikanska kollegor Ben Reynolds och LJ Mikkelson och deras lärare Dave Meigide diskuterar slipteknik.Foto: Ulrika Andersson
  • Det är mycket slit just nu för Jenny Kandel. Inte nog med att hon ska fixa pluggandet på sista året på fordonsprogrammet. Hon ska dessutom vara värd för de amerikanska eleverna på besök. Men om några veckor får hon lön för mödan – då får hon åka.
  • Joe Black äger den verkstad som de svenska eleverna ska göra sin praktik i. Här kollar han och amerikanske eleven LJ Mikkelson på när Björn Granlöf på Autolack måttar upp ett nytt arbete.  Foto: Ulrika Andersson
  • Ben Reynolds, LJ Mikkelson och Dave Meigide.

California Dreamin’. För femte året i rad har fordonsprogrammet på Jämtlands gymnasium studentutbyte med Rim High School i Kalifornien.
– De åker till snön och vi åker till värmen, säger Jenny Kandel, en av de sistaårs-elever på fordonsprogrammet som kommer åka över till västra USA om någon vecka.

Annons

Det finns numera mängder av TV-program som handlar om att bygga om vanliga bilar till rena värstingåken.

En sak som de ”Monster Garage”, ”American Hotrods” ”Pimp my ride” och andra bilbyggarprogram har gemensamt är att de är inspelade i bilbyggandets Mecka på jorden – Kalifornien.

Dit åker snart Jenny Kandel och två andra elever både skola och att jobba i en äkta amerikansk bilverkstad.

Men innan det är dags för östersundarna att åka till Kalifornien så är de värdar för elever och lärare från Rim High School.

Ben Reynolds går tredje året på Rim High School med inriktning mot fordonsteknik.

Han ser det som en bra merit att lyckats komma med på utbytesprogrammet.

Men på frågan om vad han kommer att minnas bäst av resan så handlar det väldigt lite om fordon, bilbygge eller lackering.

– Det finns inte särskilt mycket kriminalitet här. Skolan är bra. Det är väldigt mycket öppna vägar. Sedan är alla så artiga, säger Ben Reynolds.

Hans lärare Dave Meigide har varit över i Sverige flera gånger.

– Jag älskar att resa och här

i Sverige känner jag särskilt hemma, säger han.

Mer läsning

Annons