Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbundsbasen: Vi kan inte lösa problemet själva

/
  • GS fackets förbundsordförande Per-Olof Sjöö besökte Jämtland och Östersund under några timmar i går förmiddag. Foto: Jan Andersson

– Det här är ett problem som vi delar med många andra branscher.

– Problematiken är ungefär likartad, därför är det viktigt att det blir en politisk fråga också. Vi kan inte lösa den här problematiken själva.

Annons

Det säger GS fackets förbundsordförande Per-Olof Sjöö som i går gjorde en snabbvisit i länet, bland annat för att träffa medlemmar på Gallo sågen i Gällö.

Där är samtliga som arbetar medlemmar i facket.

I går kunde LT berätta om utländska arbetares villkor i de jämtländska skogarna.

Det är ett problem som GS facket delar med många andra branscher, byggsektorn har sett ut så under lång tid, städbranschen likaså.

– När det gäller skogsvården har vi sett alldeles för många exempel på att det inte är bra, säger Per-Olof Sjöö vidare. Enklaste lösningen att komma tillrätta med detta är att skogsbranschen hittar en nationell lösning tillsammans med oss. Vi måste försöka hitta ett regelverk som gör att det går att få bort de värsta avarterna.

Blir det sämre villkor ju längre norrut man kommer?

– Det är möjligt när det gäller omfattning, men vår uppfattning är att det är ”jämnilla” över hela landet.

Många ungdomar väljer att inte gå med i facket i dag, de utländska är inte medlemmar. Går det att skönja någon fara i detta om det breder ut sig?

– Jag tycker ändå att det finns ett öppet sinnelag hos svenska ungdomar i dag bland dem som kommer in i våra branscher. Men när det gäller utländsk arbetskraft är det svårare, eftersom vi dels måste få ett grepp om var de befinner sig och dels hitta arbetsgivaren. Ofta är det språkproblem också när det gäller utländsk arbetskraft, som ger oss en extra uppförsbacke.

Facket har ändå fått en ny uppgift när ni tvingas jaga runt i skogarna för att hitta utlänningarna som arbetar där. Allt för att se till att inte era egna medlemmar ska få sämre villkor.

– Vi vill gärna att de utländska arbetarna ska bli medlemmar också. Vi har inget emot att det kommer hit utländsk arbetskraft, det är bara bra. Men vi måste se till att samma förutsättningar gäller, att man kan konkurrera på lika villkor.

Detta är en politisk fråga i allra högsta grad, och Per-Olof Sjöö hoppas att det kommer att ställas krav på regeringen.

– Vi har försökt att få upp en diskussion för att upprätta ett nationellt register på utländska företag som kommer hit. Det skulle underlätta för oss, men framför allt för skatteverket.

– De har i dag svårt att göra kontroller om utländska företag betalar de skatter och andra uppgifter som man ska göra.

Han säger att det finns goda exempel från Norge när det gäller byggbranschen, där de har ett likande system som de är nöjda med. Det skulle kunna vara ett första steg även här.

För det handlar om mycket pengar som statskassan går miste om, runt en halv miljard i sociala avgifter under en femårsperiod.

Problemen börjar bli värst när det gäller linjeröjning. Det är inte GS fackets område.

– Det är inte vår motpart som är uppdragsgivare utan energibolagen, där har vi ännu svårare att komma in, säger Per-Olof Sjöö. Men de som utför arbetet borde vara våra medlemmar.

Kommer det att bli fler granskningar av skogsbranschen på detta sätta.

– Det finner jag inte för uteslutet, det är mycket möjligt att det kommer mer rapporter.

– Huvudsyftet är att väcka debatt och få igång en rejäl diskussion kring detta. Jag ser gärna att någon politiker hakar på och börjar driva frågan politiskt. Det skulle vara ett stort stöd.

Mer läsning

Annons