Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förberedelserna fortsätter inför ett kommande utbrott av svininfluensa i länet

En särskild akutmottagning kan komma att öppnas för influensarelaterade problem.

Samtidigt planeras att inrätta två vaccinationscentraler i Östersund, Furuparken och Stadsdel Norr pekas ut.

Annons

Furuparken ska ta hand om boende Brunflo, Torvalla och Odensala upptagningsområde, Stadsdel Norr tar emot patienter från Lugnvik, Frösön och Zätagränds upptagningsområde.
Förberedelserna är alltså i full gång hos landstinget för att de ska klara av läget om pandemin kommer till länet. Men först ska förstås vaccinerandet organiseras.
Vaccinet kommer till länet tidigast sista veckan i september. 250 000 doser vaccin ska räcka till de två doser per person som behövs för att ge ett bra skydd.
Samtidigt funderar akutsjukvården på hur de ska kunna bedriva sin ordinarie verksamhet om det kommer en stor mängd influensasjuka.
En möjlighet som undersöks är att öppna en speciell akutmottagning för patienter med influensa. Men inga beslut har fattats kring detta ännu.
Inom både primärvården och sjukhuset ser man över vilken verksamhet som till varje pris måste fungera vid ett större influensautbrott och vad som krävs för att det ska fungera.
Det kan handla om vilken specifik kompetens som krävs och hur man kan omfördela personalen.
Alla områden håller även på med att identifiera vilken personal som arbetar patientnära och som därför ska vaccineras i första omgången.
Personalchef Björn Ahlnäs har samlat en grupp kring sig för att identifiera och lösa frågor kring bemanning.

Mer läsning

Annons