Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbannade pensionärer: Skamligt av Folksam

– Det här är rent kriminellt, det hade varit bättre att spela på lotteri!

Det säger en rasande Nils Jönsson till Folksams representant Sven Martin Eriksson vid PRO Körfältets medlemsmöte i lördags.

Annons

Naturligtvis är det Folksams besked om att halvera begravningsförsäkringen, som de tecknat som medlemmar i PRO, som de pratar om.

– Det handlar om en grupplivförsäkring, säger Sven Martin Eriksson, mer pengar går ut än vad som kommer in, det är problemet. Att fördubbla premien hade förstås kunnat vara ett alternativ.

Pensionärerna känner sig svikna och ilskan riktades nu mot Folksams representant. Folksam som nu har bestämt sig för att sänka begravningsförsäkringen från 31 800 kronor till 18 000.

– Lämnar man försäkringen nu, får man inte ett öre, fortsätter Nils Jönsson. Ändå har ni höjt försäkringspremien för oss varje år, det är skamligt.

Han menar att Folksam, som varit ett folkrörelseägt företag från början, nu är ett kapitalföretag som alla andra.

– Det är inte lätt att vara pensionär nu för tiden, säger Solveig Wibe. Detta med Folksam är svårt för oss att förstå. Vår generation har varit folkrörelsemänniskor och för mig handlar det inte om pengarna, först och främst, utan om att tappa tron på folkrörelsen. Det är riktigt tungt.

Hon menar att det var medlemmar i PRO som fick förmånen att söka denna försäkring, men nu kan de inte längre rekommendera Folksam. Något som var självklart förr.

Det kom även förslag på att Folksam skulle betala tillbaka pengarna till pensionärerna.

– Detta är lika tråkigt för Folksam som för PRO, hävdar Sven Martin Eriksson. Därför är det viktigt att vi tillsammans försöker skapa en attraktiv försäkring inför framtiden.

Milred Olander retade sig på att det alltid fanns pengar till bonusar, höga löner och pensionsuppgörelser.

– Då går det inte att bryta avtal, konstaterar hon.

– Det handlar om 135 000 pensionärer som är försäkrade, slår Eric Fors ordförande för PRO Körfältet fast. Folksam tar runt 10 000 kronor av varje – det handlar alltså om enorma summor.

Mer läsning

Annons