Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar kräver sänkt hastighet

/
  • Patrik Jemteborn vill att kommunen sänker hastighetsgränsen till 30 kilometer i timmen längs Åkervägen i Lugnvik. Inte minst för sonen Fabian och de andra barnens skull.– Det man är orolig för är ju att det ska ske någon olycka.

Oroliga föräldrar i Lugnvik vill att kommunen sänker hastighetsgränsen längs vissa vägar. – Många kör för fort här. Upp mot 60–70 är inte ovanligt, säger Patrik Jemteborn som bor vid Åkervägen.

Annons

Längs vissa sträckor av Åkervägen i Lugnvik är 30 kilometer i timmen högsta tillåtna hastighet. Men andra delar av gatan har 50 kilometer i timmen som hastighetsgräns. Flera boende längs vägen vill nu att kommunen sänker hastigheten till 30 längs hela Åkervägen.

– Jag bor precis efter den korsningen där det går från 30 till 50, säger Patrik Jemteborn och fortsätter:

– Vad händer när man som bilförare ser skylten 50? Jo man tänker: Vad skönt, faran är över, och så gasar man på. Ofta blir det så att man kommer upp i lite högre hastighet än den som gäller.

Det är just den här problematiken som Patrik Jemteborn vill att kommunen tar till sig. Han berättar att det finns många lekande barn i området och att sikten ofta är dålig. Under sommarhalvåret på grund av grönskande buskar och häckar, under vintern på grund av skymmande snövallar.

Patrik Jemteborn anser, med tanke på förutsättningarna, att den högsta tillåtna hastigheten längs hela Åkervägen borde vara 30 kilometer i timmen. Men hans förslag till kommunen sträcker sig längre än så. Enligt honom vore det rimligt om hela området i Lungvik som ligger mellan järnvägen och Storsjön hade 30 kilometer i timmen som högsta tillåtna hastighet.

– Jag tänker bara att man borde göra något innan det sker en olycka. Jag har ju två barn som är ute och leker ofta. De tänker inte alltid på trafiken utan de hämtar sin boll om den far ut på vägen. Har man riktigt otur så hämtar de den bara en gång till.

Patrik Jemteborn har skickat frågan vidare till Östersunds kommun och hoppas att de kan ta ner 50-skyltarna längs Åkervägen.

– Det här kan inte vara en stor kostnad för kommunen. Men om de tycker att det är besvärligt så har jag verktyg och kan göra det själv.

Mer läsning

Annons