Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förälder anmäler gymnasieförbundet för missvisande kursplan

/
  • När eleverna började fordonsutbildningen på Fyrvalla trodde de att de skulle få gratis körkort. Efter två år visade det sig att körkortsutbildningen bara var förberedande.

Körkortsutbildningen på gymnasieprogrammet var inte gratis. Nu anmäls förbundet till Skolinspektionen. ”Kursplanen och dess innehåll är missvisande”, skriver en förälder.

Annons

När eleverna började fordonsutbildningen på Fyrvalla trodde de att de skulle få gratis körkort. Efter två år visade det sig att körkortsutbildningen bara var förberedande.

”Kursen som alla elever trott skulle vara gratis kommer nu att bli en avgörande klassfråga om vem som kan fullfölja till ett körkort eftersom körlektionerna är mycket dyra”, skriver en förälder till Skolinspektionen.

Föräldern påpekar vidare att ”kursen för många kan bli helt onödig eftersom de kunde ha valt något helt annat om de vetat om förutsättningarna”.

Föräldern konstaterar att kursplanens utformning är luddig då det bland annat står att eleven ska kunna manövrera en tung lastbil och uppträda i skiftande trafikmiljöer.

Jämtlands gymnasieförbund svarar Skolinspektionen inledningsvis att körkortsutbildningen inte är komplett och att den bara är förberedande.

”Kursens begränsande omfattning borde rimligen uppfattas som att den inte kan innefatta komplett utbildning för körkort C”. Men förbundet bekräftar samtidigt att kursplanen kan verka luddig.

”Den skriftliga informationen kan dock, utan muntlig komplettering, ge en felaktig uppfattning om kursens mål.

Jämtlands gymnasieförbund kommer därför inför kommande läsår ersätta den aktuella kursen med en ny kurs, preliminärt kallad Körkortsteori C med i huvudsak samma innehåll men där målen formuleras så att ingen tveksamhet kan uppstå”.

Skolinspektionen har ännu inte gjort en egen bedömning huruvida förbundet varit missvisande i sin kursplan.

Mer läsning

Annons