Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För många lärare i länet

Fram till år 2012 kommer det att behövas 30 000 nyut-examinerade lärare i landet för att täcka behovet. Men i Jämtland kommer det främst att vara brist på förskollärare - gymnasie-lärare kommer vi att ha för många.

Annons
Skolverket har för första gången tagit fram länsvisa lärarprognoser för perioden 2008-2022. Och bristen på lärare ser ut öka på de flesta håll i landet. Men Jämtland är det län som kommer att ha den näst minsta lärarbristen i landet. Bara på Gotland behövs det ännu färre.
Siffrorna visar att det i länet kommer att råda en brist på främst förskollärare och lärare i de lägre klasserna på grundskolan. Gymnasielärare kommer det att finnas gott om - allt för många enligt prognosen.
- Vi kan se det hos oss också, det kommer att bli problem framöver. Vi har behöriga pedagoger men på fel nivåer, säger Björn Sandal, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
2022 beräknas det finnas 17 procent fler barn mellan 6 och 9 år. Mellan åldrarna 16 och 18 år beräknas antalet barn och ungdomar i stället ha minskat med 24 procent. Som en följd av detta kommer det att behövas 60 färre gymnasielärare än i dag, och 140 nya förskollärare.
- Det här behöver det jobbas med på regeringsnivå. De signaler som finns nu om att lägga ner flera lärarutbildningar, jag får det inte att gå ihop. Regeringen måste i stället se till att det finns tillräckligt med utbildningsplatser, annars kommer vi att få uppenbara problem med att täcka det här behovet, säger Björn Sandal.
Mittuniversitetet har sätet för sin lärarutbildning i Härnösand, i länet finns ingen.
- Jag tror att vi måste ha lite is i magen. Vi måste se till att vi har en bra skola så att lärare söker sig hit, säger Björn Sandal.

Mer läsning

Annons