Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkstorm mot Storsjöyravakter

Ordningsvakterna på Storsjöyran fortsätter att få kritik.

– De gick runt och dreglade och bara väntade på att få ta någon, säger Maj-Lis Hurtig, som gick som Nattvandrare på årets Storsjöyra.

Annons

Förra veckan gjorde en besökare på Storsjöyran polisanmälan. Han påstår att han blivit misshandlad av ordningsvakter. Nu höjs fler röster mot ordningsvakterna beteende.

Maj-Lis Hurtig gick på Storsjöyran som Nattvandrare. Något hon har gjort många fredagskvällar de senaste fyra åren.

Hon berättar för Länstidningen att hon såg flera exempel på aggressivt och onödigt beteende hos ordningsvakterna.

– De stod nästan och dreglade. Bara väntandes på att få gripa någon, säger Maj-Lis Hurtig.

Vid ett tillfälle ramlade en flicka i 20-årsåldern över en kabel.

– Då var vakterna framme och skulle ge sig på henne. Tjejen hade tur att det kom folk emellan så att hon kunde komma undan. Hon var inte berusad heller. Hon föll bara över en kabel, säger Maj-Lis Hurtig.

Det var två vakter som skulle ”ta” henne. Hur stor var tjejen?

– Kanske 60 kilo.

Behövdes det två vakter för att ta hand om henne?

– De var två för att de patrullerade två och två på Storsjöyran.

Maj-Lis Hurtig ifrågasätter ordningsvakternas attityd.

– Man kan börja undra över varför de tar så många. Får de betalt extra eller någon slags bonus, undrar hon.

Men det är långt ifrån alla ordningsvakter som missköter sig tycker Maj-Lis Hurtig. Några få dåliga äpplen får hela gruppen att se dålig ut.

– Det är tråkigt att de vakter som sköter sig blir illa sedda, säger hon.

Johan Modin är koordinator för en av de grupper ordningsvakter som arbetar på Storsjöyran. Förutom hans grupp så finns även ordningsvakter som jobbar i tälten på Krogstråket.

De situationer som Maj-Lis Hurtig beskriver ligger långt från Johan Modins egen uppfattning om hur en ordningsvakt ska bete sig. Han citerar den så kallade ordningsvaktsförordningen – ”se till att åtgärden inte väcker onödig uppmärksamhet än som är oundvikligt med hänsyn till dess syfte”.

Alltså att ordningsvakter ska hålla en så låg profil som möjligt och inte använda mer våld än nöden kräver då ingripanden görs.

– Jag hoppas att detta tillhör de undantagen som hon skriver om för detta är verkligen inte ett agerande som jag stödjer, säger Johan Modin.

Han vill också förklara systemet med när ordningsvakter går in i situationer med två personer.

– Det kan tyckas onödigt med två stycken ordningsvakter för detta. Anledningen är att klara av en hotbild mot oss ordningsvakter. Tråkigt nog är det inte ovanligt att utomstående blandar sig i vårt agerande med fritagningsförsök eller liknande. Men huvudanledningen är att minimera eventuella skador på den omhändertagna personen som ofta gör motstånd och provar slita och rycka, sparka eller till och med bita sig loss, säger han.

Mer läsning

Annons