Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkdans lockar hit hängivna japaner

/
  • Svensk folkdans har lockat japaner i flera år och det finns cirka 150–200 dansföreningar i Japan som dansar skandinavisk dans. Många blir så hängivna dansen att de åker till Sverige årligen för att bara dansa. Foto: Lars-Eje Lyrefelt
  • Traditionell japansk dans dansas sällan två och två, så musiken och rörelserna i den svenska folkdansen faller japanerna i smaken.
  • ”Svensk traditionell dans väcker stort intresse i världen, säger Beret Bertilsson, Östersunds folkdansgille, som själv har begett sig till Japan.

Jämtländsk folkdans har en stor hängiven skara utövare i Japan. Några är så entusiastiska att de besöker Sverige gång på gång. Bara för att få dansa folkdans.

Annons

Yoshimichi Kudou och nio andra japaner i 60–70-årsåldern kom till Jämtland i onsdags. Då har de redan hunnit med tre dagar fyllda med dans i Borås och en dag i Stockholm. Nu väntar ytterligare några dagar fyllda med dans i jämtländska Bakvattnet.

– Vi kommer från tio olika dansföreningar. För en del är det första gången de åker till Sverige, men många har varit här flera gånger, säger Yoshimichi Kudou, som själv representerar den japanska dansföreningen ”Väva Vadmal”.

Intresset för svensk folkdans, eller traditionell dans som de kallar det, spred sig i Japan för cirka 20 år sedan när en japan boende i Sverige tog dansen med sig till sitt hemland.

– Många av oss har dansat folkdans i tio år eller mer. Det är roligt för det är inte så svårt och det är underbar musik, säger Yoshimichi Kudou.

Resan till Jämtland började med ett stopp hos Östersunds folkdansgille för några timmars dans på folkdansgården Tiljan.

– Vi har dansat gammal vänster från Oviken, som är en sorts polska, vi har dansat en snoapolkett från Vemdalen och en snoa till vals från Stugun, berättade Beret Bertilsdotter och de andra i folkdansgillet.

– Svensk traditionell dans väcker stort intresse i världen, framförallt polskorna i tretakt. De är inte så vanliga och är klassade som ett kulturarv från 1600-talet, säger Beret.

Hon har själv rest till J apan två gånger under 2000-talet för att lära ut dansen till japanerna. Det finns melllan 150 och 200 dansföreningar där som dansar skandinavisk traditionell dans.

– Och japanerna är mycket duktiga. De är följsamma i dansen, har stor musikalitet, ett stort fokus och känsla för nyanser, säger hon.

Mer läsning

Annons