Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flytten försvårar för polisen under Storsjöyran

Flytten av polishuset i Östersund innebär merarbete för polisen under Storsjöyran. Bland annat kommer en tillfällig uppsamlingsplats för omhändertagna skapas.

– Det kommer kräva mer personal än tidigare år, säger kommenderingschef Patrik Filén.

Annons

Fram till i maj i år låg Östersunds polishus centralt beläget strax nedanför Stortorget, ett idealiskt läge i yrantider då festligheterna bokstavligt talat pågick utanför dörren.

I och med flytten till Fyrvalla uppstår nu en del logistiska problem för polisen.

Därför har man till årets Storsjöyra beslutat om att upprätta en tillfällig uppsamlingsplats på Köpmangatan. Dit kommer de som omhändertas av polisen inne på, eller i nära anslutning till, festivalområdet att föras.

– Där kommer det att avgöras om de omhändertagna ska frisläppas eller arresteras och i så fall föras vidare till det nya polishuset, säger Patrik Filén, Östersundspolisens kommenderingschef under yran.

– Det är den största skillnaden för oss jämfört med hur vi arbetat tidigare år. Uppsamlingsplatsen och de nya transporter som behövs kommer att kräva mer personal.

Just i år räddas polisen av att tre veckors semesterstopp införts som en följd av de ministermöten som just nu anordnas i Åre. Under den tidsperioden infaller även Storsjöyran.

– Det betyder att vi kommer lösa bevakningen på egen hand inom distriktet i år. Frågan är hur det blir till kommande somrar, då kan det bli aktuellt att tillkalla poliser från andra distrikt, säger Patrik Filén.

En annan förändring till årets yra är att besökarna numera måste ha tredagarsbiljett för att få befinna sig på campingen. Det tror Filén gör att mer folk kommer att befinna sig i rörelse på stan.

– Min högst personliga gissning är att folk som inte ska gå på själva festivalen kommer att förflytta sig till stadens parker när de inte kommer in på campingen. Förmodligen kommer det behövas ett år innan folk inser detta, säger han.

– Av den anledningen kommer vi lägga en del resurser på att ha poliser i Österängsparken, Kyrkparken, utanför campingen och på några ytterligare liknande platser.

Dessutom kommer polisen i år att satsa på att ha en civil enhet både på och utanför yranområdet som har till uppgift att hålla koll på i första hand fickstölder och narkotikabrott.

– Narkotikabruk har vi varit relativt dåliga på att upptäcka tidigare år och fickstölderna har vi upplevt en ökning av. Därför gör vi nu en satsning för att bekämpa dessa typer av brott, säger Patrik Filén.

Det sägs att fint väder skapar färre brott. Är det läge att hoppas på en solig stråket- och yranvecka?

– Haha. Jag har inga statistiska belägg för det, men normalt sett brukar bra väder ge glada människor och mindre aggressioner. Det är absolut ingen nackdel för vår del om solen skiner.

Mer läsning

Annons