Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flytten av statliga jobb granskas

Utflyttning av myndigheter har gjorts sedan -60-talet. Men det finns ingen tydlig bild av effekterna, varken för regionerna eller de utflyttade myndigheterna

Annons

Det konstaterar Riksrevisionen som inlett en granskning av omlokaliseringar som statliga myndigheter genomfört i Sverige och effekter för berörda regioner. Granskningen ska pågå fram till 30 december.

Som läget är saknas ett tillfredsställande beslutsunderlag för framtida omlokaliseringar.

Den senaste omlokaliseringen genomfördes under mitten av 2000-talet då 2700 arbetstillfallen flyttades från Stockholm till fem kommuner som blev av med arbetstillfällen på grund av försvarsbesluten 2004.

Östersund är en av de order som fick statliga ersättningsjobb och där effekterna sannolikt kommer att synas närmare. Riksrevisionen konstaterar att forskare och utredningar visar på att omlokalisering är ett bra sätt att erbjuda myndigheter en nystart med ny personal och ny organisation. Dessutom leder det till att andra regioner än Stockholmsområdet växer och utvecklas. Men i första hand ska det ses som en regionalpolitisk åtgärd. Riksrevisionen hänvisar också till att de flesta bedömare, inklusive regering och riksdag, är överens om att omlokaliseringar på kort sikt kostar mycket pengar.

Mer läsning

Annons