Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flytt ger SOS Alarm nya samarbetsmöjligheter

/
  • ”Här kommer SOS-operatörerna att sitta från och med tisdag eftermiddag. Vi får den allra senaste tekniken och har polisens ledningskommunikationscentral på andra sidan väggen”, berättar Ronny Berg, driftschef vid SOS Alarm. Foto: Henrik Flygare
  • ”Vi har planerat i fyra år för den här flytten”, säger Gunilla Ågren, platschef vid SOS Alarm. Den nya placeringen mellan polisen och räddningstjänsten i Certushuset gör att samarbetet ökar mellan myndigheterna.
  • Säkerheten är stor när det gäller SOS Alarms lokaler. Byggnaden är som en säkerhetsbur som ska stå emot yttre angrepp, glasen är granatsäkra och passagen in sker genom flera bombsäkra dörrar – som är kameraövervakade.Foto: Henrik Flygare
  • Än så länge sätter sekretesslagarna stopp för möjligheterna att samarbeta fullt ut mellan SOS Alarm och polisen, trots att det nu bara är en vägg mellan dem. Men Ronny Berg och hans kollegor hoppas att den unika placeringen i Östersund ska öppna upp för förändringar.Foto: Henrik Flygare

Om allt går som planerat kommer länets SOS-central vara avstängd i dag. Då går sista flyttlasset från brandstationen till Certushuset där unika samarbetsmöjligheter med grannarna väntar.

Annons

Men helt avstängt blir det inte riktigt, och givetvis kan länsborna få höra någon i andra änden av nödnumret 112 även i dag. Allt är planerat i minsta detalj när det gäller att flytta SOS Alarms verksamhet. Fyra år har förberedelserna tagit.

Fram till klockan åtta på morgonen är fortfarande tre larmoperatörer på plats och jobbar i de gamla lokalerna längst upp i brandstationen.

– Då kommer vi ha ett ledningsmöte och se så att allt går som det ska och gör det det så bryter vi tekniken, säger driftschefen Ronny Berg.

Då tar larmcentralerna i Sundsvall och Falun över uppgifterna helt under några timmar. Två operatörer från Östersund har begett sig till Sundsvall för att förstärka där.

Sen flyttas de sista arbetsplatserna upp till Certus-huset, strategiskt placerade mitt emellan polisen nya och räddningstjänstens blivande lokaler.

– Här kommer vi ha den absolut senaste tekniken att jobba med, säger Ronny och platschefen Gunilla Ågren.

Men det är inte bara de nya lokalerna och den nya tekniken som de gläds åt. Större delen av förberedelserna under åren har gått åt till den än så länge unika placeringen av flera blåljusmyndigheter samlade under samma tak.

– Bakom den väggen sitter polisens länskommunikationscentral och på den andra sidan håller räddningstjänsten till, säger Gunilla.

Flytten innebär stora fördelar för samarbetet mellan de olika myndigheterna. Räddningstjänstens inre befäl kommer ha sin arbetsplats inne hos SOS-operatörerna.

I ett mötesrum bredvid kommer polisen, räddningstjänsten och SOS ha dagliga ledningsmöten.

Upplägget i Certushuset är så unikt att studiebesöken från resten av landet, och utlandet är täta.

Men än så länge kan grannarna inte springa in till varandra hur som helst. Det sätter sekretesslagarna stopp för.

– Vi på SOS Alarm jobbar under hälso- och sjukvårdslagen och det innebär att man alltid ska kunna ringa till oss anonymt, säger Ronny.

Det är därmed förbjudet att ge information till polisen om vem som ringer om den som ringer inte vill uppge det.

Men förhoppningen med Certushuset i Östersund är att kunna se om det går att jobba för att komma runt det på något sätt.

– Vi hoppas kunna få bli ett pilotfall här i Östersund, att någon använder oss för forskning om hur man kan utveckla samarbetet, säger Gunilla och Ronny.

Mer läsning

Annons