Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flygbränsle stoppade arbetet vid Storsjö strand

/

Nu vet Östersunds kommun vad det var för gift man hittade i marken i höstas vid Storsjö strand, vilket ledde till att arbetet på platsen stoppades.

Annons

Det har gjorts omfattande analyser av ämnet sedan man påträffade det i september berättar kommunen och analyserna visar att det var metylcyklohexan, en beståndsdel i flygbränsle.

En trolig teori om hur detta har hamnat på platsen anser kommunen vara att flygbränsle transporterades via järnväg till Östersund på 40- och 50-talet. Det förekommer uppgifter om att det på platsen har omlastning skett till lastbil men även till båt innan det nått Frösön.

– Vår teori är att en olycka skett eftersom föroreningen var väl avgränsad i marken. Marken är i dag sanerad och vi har under det arbetet varit extremt försiktiga och alla som arbetat har haft full skyddsutrustning. De två anställda mår som vi tidigare meddelat bra, säger Bengt Gryckdal, mark- och exploateringschef i ett pressmeddelande.

Kommunen vet sedan tidigare att marken vi Storsjö strand är förorenad sedan det var industriverksamhet där förr i tiden. Provtagning i marken har gjort för att man ska kunna ta fram en bra saneringsplan.

Men i september i år blev det allvar i samband med provtagning i marken som två provtagare grävde i marken och stötte på något som pyste ut och detta orsakade andningsproblem. Arbetet på platsen stoppades någon dag senare då irritationen gett sveda i ögonen, känningar i huden och irritation i svalg och andningsvägar.

Läs mer: Farligt ämne pyste ur marken – oklart vad det är

Läs mer: Fler föroreningar att vänta när Storsjö strand ska bebyggas

Läs mer: Fortfarande oklart vilket gift som pyste ur marken

Läs mer: Fler artiklar om hela byggprojektet på Storsjö strand

Mer läsning

Annons