Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flickorna krävs på 27 miljoner

/

Det blir ett skadeståndskrav på 27 miljoner som riktas mot de tre ungdomar som erkänt att de tillsammans orsakat branden i Brunflobadet sommaren 2007.

Annons

En dömdes och två var för unga för att dömas i tingsrätten när brottmålet avgjordes.
Skadeståndsmålet har vilat i väntan på att Länsförsäkringar ska få med samtliga kostnader för återuppbyggnaden av badet.
– 27 miljoner är den summa vi har haft utlägg för i samband med den här branden, säger Kent Jönsson, skadechef på Länsförsäkringar som lämnade in stämningsansökan i tingsrätten i går.
– Tingsrätten får bedöma vad som är skäligt i det här skadeståndet när det gäller tre så unga personer och deras möjlighet att betala, säger Kent Jönsson.
Han räknar med att kravet på 27 miljoner kommer att jämkas kraftigt när tingsrätten bedömer vilket skadestånd flickorna ska betala.

– Det förstår vi också och vi har redovisat de kostnader vi haft eftersom det är frågan om en jättestor skada. På senare år är det den absolut mest kostnadskrävande vi haft i samband med brand.
– Vi hade ett möte före jul med ungdomarna och deras föräldrar där vi gick igenom syftet och varför vi gör det här, säger Kent Jönsson.

– De blev bestörta över beloppet. Men samtidigt är det ingen överraskning att summan för att bygga upp badet ligger på den här nivån och redan under brottmålet stod det klart att ungdomarna på något sätt blir skyldiga, konstaterar Kent Jönsson.
Länsförsäkringar inledde i maj, tillsammans med polisen och Brandskyddsföreningen, ett förebyggande samarbete för skolorna i länet.
Tanken är att uppnå nolltolerans mot brand i skolan. När något händer ska det fångas upp genom en kedja av åtgärder. Ofta föregås bränder av andra händelser och rutiner har saknats för hur brandtillbud ska hanteras.
– Det som händer ska anmälas så att man kan komma tillrätta med detta innan det blir som vid Brunflobranden. Då är det inte lätt för ungdomar att komma igen, säger Kent Jönsson.
Bränderna på Brunflobadet, Lövstaskolan och Racklöfska skolan i Järpen ledde till att värden för 50 miljoner kronor gick upp i rök.
Tio skolor i Östersunds och Strömsunds kommun har under hösten testat modellen som syftar till att förhindra bränder i skolan.

– Det finns redan ett antal fall där det kommit anmälningar om brand i papperskorgar på skolor med både kända och inte kända förövare, enligt Kent Jönsson.
Totalt har SOS fått in 17 samtal där brand förekommit med öppen låga.
– Vi ser hellre att vi använder pengar i förebyggande syfte än betalar ut dem som i fallet med badhusbranden.

Mer läsning

Annons