Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flickor i länet får frågor om att sälja sex

En kartläggning av sexuella tjänster visar att 13 procent av de tillfrågade flickorna i Jämtland och Västernorrland fått förfrågningar.

Annons

Länsstyrelserna i de båda länen har tittat närmare på förekomsten av det här bland ungdomar. Undersökningen visar också att fler än hälften anser att det är okey att sälja sexuella tjänster.

Sammanlagt har 518 ungdomar tillfrågats och 13 procent av flickorna svarade att de fått erbjudande om att utföra sexuella tjänster mot betalning.

Utskicket har gjorts så att samtliga kommuner i båda länen finns representerade.

– Vi ser det här materialet som en utgångspunkt för fortsatt arbete och i ungdomsgruppen finns det helt enkelt problem som man bör titta vidare på, säger Jenny Långström som jobbat med kartläggningen.

– Om länsstyrelsen eller andra myndigheter som har mer koppling till ungdomar ska gå vidare återstår att bestämma.

Kartläggningen har skett mot bakgrund av regeringens handlingsplan mot prostitution och människohandel som även sträcker sig över det här året.

I vilka sammanhang tillfrågas ungdomar om sexuella tjänster?

– Vi har sett att det absolut vanligaste är på internet i chattforum, via MSN eller liknande. Nätet är den gemensamma arenan. Vanligaste ersättningen de erbjuds är alkohol, pengar eller cigaretter, säger Jenny Långström.

Hur formerna för det hela går till har man inte tittat närmare på och inte heller om flickor tagit steget in i nästa skede utifrån de förfrågningar de fått.

– Det finns också kopplingar till mäns våld mot kvinnor samt hedersrelaterat våld i de här sammanhangen och det kan vara idé att jobba bredare med frågorna, säger Jenny Långström.

Hon konstaterar också att inom myndigheter så kan bilden se olika ut, i frågan om förekomsten av sexuella tjänster.

Enligt Jenny Långström finns ingen tydlig kännedom om huruvida prostitution förekommer i Jämtland.

– Men att det förekommer misstankar kan vi klart säga. Från restauranger i Jämtland fick vi bara in tre svar. En av dessa berättade att dom fått förfrågningar fem gånger ifall det fanns prostituerade eller tjejer som sålde sex, säger Jenny Långström.

Mer läsning

Annons