Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flexibla arbetsplatser för egna företagare

/
  • Initiativtagarna Malin Palmqvist och Marie Simonsson tror att det behövs flexibla arbetsplatser för egna företagare.Foto: Håkan Luthman
  • Torbjörn Lundström och Bibbi Jonasson tycker att det är skönt att kunna ha sin arbetsplats någon annanstans än hemmet, även som egen företagare.

Ett nytt kontorshotell har öppnat i Östersund. Initiativtagarna i nätverket Care of Q vill skapa en flexibel arbetsplats för egna företagare.

Annons

Det kallas nätverkskontor. Idén är att det inte bara ska vara möjligt att hyra ett kontor på månadsbasis, lokalerna ska kunna hyras ut mer flexibelt. Kanske en plats i ett kontorslandskap en kväll i veckan, eller en tillfällig plats för kundmöten. Det ska även vara möjligt att köpa ett klippkort för att kunna använda kontoret mer oregelbundet.

Marie Simonsson, en av initiativtagarna, bor i Gåxsjö utanför Hammerdal. Hon är konsult och föreläsare både i Sverige och utomlands. I hennes kringflackande tillvaro har hon användning av en fast men flexibel mötespunkt i Östersund.

– Ofta måste jag möta kunder i lobbyn på Scandic och sådana platser, det är lite pinsamt, säger Marie Simonsson.

Nätverkskontoret kan hon använda som arbetsplats ibland och som mötesplats vid andra tillfällen.

Utöver flexibiliteten är möjligheten att knyta nätverk den andra idén Care of Q vilar på.

– Som egen företagare kan man lätt tro att man måste göra allting själv. Men när det finns arbetskamrater runt omkring kanske det visar sig att någon annan här har den kompetens man behöver och då kan man göra saker tillsammans istället, säger Katarina Ryckenberg som också är med och startar upp verksamheten.

På nätverkskontoret ska också anordnas seminarium om frågor som angår företagare.

Styrelsen och de flesta hyresgästerna är kvinnor, men Katarina Ryckenberg påpekar att det inte är fråga om ett kvinnoprojekt.

– Det är ett företag vi driver. Vi strävar efter att få en jämnare könsfördelning.

Torbjörn Lundström hyr ett kontor tillsammans med sambon Bibbi Jonasson. Han har en snickerifirma och hon designar webbsidor. Tidigare har de haft kontoret i sitt hem i Brunflo.

– Det är skönt att ha en riktig arbetsplats borta från hemmet. Så sitter man inte och jobbar till tio på kvällen, säger Bibbi Jonasson.

Bibbi tycker också att det är bra att ha arbetskamrater nära till hands.

– Man kan gå in till grannen, som också håller på med webbdesign, och fråga om någonting man behöver hjälp med, säger hon.

Mer läsning

Annons