Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flest klamydiafall i Jämtland

Jämtland toppar klamydialigan i Sverige. Nu får ungdomsfylleriet skulden.

– Det är mycket hembränt och sånt, säger Jonas Wiström, smittskyddsläkare på sjukhuset i Östersund.

Annons

Antalet människor som testas positivt för könssjukdomen klamydia minskar i Sverige.

Men Jämtland är ett undantag.

Inte nog med att länet toppar den föga smickrande ”klamydialigan”. Jämtland har också en ökning av antal konstaterade klamydiafall under första halvåret.

Det visar Smittskyddsinstitutets statistik över antalet smittade per 100 000 invånare.

Jonas Wiström är smittskyddsläkare på Östersunds sjukhus. Han berättar att varför Jämtland kan få en ökning av klamydiafall när övriga landet inte får det inte är helt lätt att reda ut.

– Traditionellt så är det mycket klamydia i Jämtland. Men de senaste två åren har det minskat. Nu har vi återigen en ökning under 2009. Det är visserligen ett litet urval så man ska inte dra för stora slutsatser av det. Men det är ett trendbrott, säger han.

De som drabbas av klamydia är nästan uteslutande unga människor mellan 15 och 29 år enligt Jonas Wiström. Han höjer också en varningsflagga för att klamydiaspridningen hänger samman med jämtländska ungdomars alkoholvanor.

– Vi ser en koppling till alkohol. Det dricks ju mer bland ungdomar i Jämtland än i övriga landet, säger Jonas Wiström.

Att antalet klamydiafall minskar totalt sett i hela landet kan vara sammankopplat med den ekonomiska lågkonjunkturen tror Jonas Wiström.

Många människor väljer att inte resa utomlands på grund av den svagare kronan. Färre reser till ökända klamydianästen som Thailand, som toppar Smittskyddsinstitutet utlandsstatistik. De reser i stället inom landet.

Jonas Wiström påpekar också att mer än tio procent av de som testas positivt för klamydia i Jämtland är personer som kommer utanför länet. De många säsongsarbetarna under skidsäsongen kan vara en bov i dramat.

– Det finns skäl att tro att den verkliga siffran för boende i Jämtland är lägre, säger han.

Det saknas inte ansträngningar för att komma till rätta med klamydiaepidemin som härjar i länet. Enligt Jonas Wiström görs det fler prover i länet än i övriga landet. Dessutom har under våren en informatör åkt runt till fritidsgårdar i länet och pratat klamydia och attityder med ungdomar. Planer på att dra igång klamydiatester via nätet har också funnits.

– Men det är ont om pengar. Det finns inte tillräckligt med resurser, larmar Jonas Wiström.

Mer läsning

Annons