Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flest influensafall i Jämtland

Jämtland och Sörmland var de två län i Sverige som hade flest nya fall av svininfluensa förra veckan. Den senaste mätningen visar att ytterligare 53 personer smittats i länet.

Annons

Räknat per 100 000 invånare så konstaterades 42 nya fall i länet förra veckan, Sörmlands län hade en lika hög andel medan övriga Sverige hade en lägre kvot av nya smittade. Totalt smittades alltså ytterligare 53 personer i Jämtlands län den senaste mätveckan.

Tre personer i Jämtland vårdas just nu på sjukhus på grund av svininfluensan. Två av dem i respirator. Men tillståndet för de båda uppges vara stabilt.

Enligt Jämtlands läns landsting så hade cirka 55 procent av befolkningen vaccinerats fram till i fredags. Förhoppningen är att alla jämtar som vill ska ha fått en spruta innan julhelgen. Landstinget räknar då med att vaccineringen i januari främst ska gå ut på att ge barn en andra spruta.

Totalt anmäldes 1 319 nya smittofall i Sverige under föregående mätvecka. Det kan jämföras med 2 433 veckan innan. Kanske är det så att influensaspridningen passerat en andra topp. Men Smittskyddsinstitutet vill inte blåsa faran över. Flera andra länder som haft en relativt låg smittspridning i början av influensasäsongen har drabbats hårdare i ett senare skede. Smittskyddsinstitutet anser därför att vaccineringen bör fortsätta som tidigare.

Och även om svininfluensan skulle vara på nedgång så finns andra virus som kan ta över. Jämtlands läns landsting skriver i ett pressmeddelande: "När nu antalet nya fall av Nya influensan verkar minska ökar det antagligen risken för att drabbas av den vanliga, årliga säsongsinfluensan."

Mer läsning

Annons