Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flest elever har sökt samhälle på Wargen

/

Det första steget i processen kring gymnasievalet är avklarat. En sammanställning i länet visar att samhällsprogrammet på Wargentinsskolan i Östersund har sökts av flest elever.

Annons

I går gick tidsfristen ut för majoriteten av de länsbor som ska börja en gymnasieutbildning till hösten. Jämtlands gymnasieförbund hanterar ansökningarna för sex av länets åtta kommuner – Strömsund och Åre finns inte med i statistiken – samt ansökningarna till länets friskolegymnasier.

I vanlig ordning är det skolorna i Östersund som fått flest förstahandsansökningar. Hela 191 personer har som första val angett att de vill gå samhällsvetenskapliga programmet på Wargentinsskolan i Östersund. Även Fordonsprogrammet på Fyrvalla har fått över 100 sökande. Inriktningarna på det naturvetenskapliga programmet har också fått många förstahandsansökningar såväl som estetiska programmets olika inriktningar.

I och med gårdagens deadline så är processen igång. Men flera steg återstår innan varje elev vet om hon eller han kommit in på den utbildning som sökts. Till exempel så tillkommer ansökningar från andra delar av landet som inte finns med i statistiken i dag.

– I mars så gör vi det som vi kallar för den preliminära intagningen. Eleverna får då se hur många poäng som krävs för att komma in på de utbildningar de valt, säger Ann-Marie Kuru som är intagningssekreterare på Jämtlands gymnasieförbund.

I dagsläget är siffrorna för osäkra för att dra några slutsatser men Ann-Marie Kuru säger att naturvetenskapliga programmets internationella inriktning förmodligen kommer att kräva höga betyg. När eleverna fått veta vilka betyg som krävs så har de också möjlighet att ändra sitt första val eller lägga in en högre växel för att eventuellt förbättra betygen.

– I fjol var det ungefär 25 procent av alla som gjorde någon form av justering i sina tidigare val, säger Ann-Marie Kuru.

Först efter midsommar, när slutbetygen rapporterats in, så skickar gymnasieförbundet ut antagningsbeskeden till alla som sökt höstens utbildningar.

Mer läsning

Annons