Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera missar ledde till fördröjd behandling av cancer

Brister i bland annat remiss- och provsvarshantering gjorde att en patient fick vänta ett halvår från det att cancern upptäcktes till sista operationen var gjord.

Annons
Det konstaterar Socialstyrelsen i sitt beslut i ärendet som anmälts enligt Lex Maria.
Socialstyrelsen säger också att de inte med säkerhet kan säga att sjukdomsförloppet har påverkats negativt för patienten på grund av tidsaspekten.
Men de understryker vikten av "att de olika vårdinstanserna har ett ansvar att uppmärksamma den totala handläggningstiden för patienten".
Der var i december för två år sedan som en 55-årig man besökte en hälsocentral i länet för att ta bort två fibrom, (godartad bindvävsknuta) och ett födelsemärke.
Prover togs på födelsemärket som visade sig vara ett malignt melanom, alltså cancer, med otillräcklig borttagen vävnad omkring. Mannen remitterades därför till kirurgkliniken.
Men det framgick inte av vare sig journalanteckningar eller remiss till kirurgen var födelsemärket satt. Via telefon gavs besked att det gällde hals och nacke varför remissen skickades vidare till öron-näsa-halskliniken.
När patienten kom dit för operation visade det sig att födelsemärket suttit på ryggen. Enligt kirurgklinikens rutiner ska då en undersökning göras kring eventuell spridning till lymfkörtlar innan operation genomförs.
Patienten blev därför remitterad till regionsjukhuset i Umeå.
Två månader senare togs lymfkörtlar i vänster armhåla och ljumske bort, sedan visade det sig att cancern hade spritid sig. Ytterligare operation måste till och den skulle göras på Östersunds sjukhus.
Men operationerna fick skjutas upp flera gånger då mannen hade för högt blodtryck. Först två månader senare kunde operationen genomföras och då togs samtidigt en förändring på benet bort. Den förändringen visade sig vara godartad.
Nu upptäcktes att patienten inte var utredd med en skiktröntgen av bröstkorg och buk, vilket är brukligt vid just malignt melanom.
I juli förra året genomfördes den undersökningen som visade förändring på ena lungan. Ytterligare en skiktröntgen genomfördes i augusti och i september rekommenderade onkolog uppföljning enligt ett vårdprogram var tredje månad.
Ett flertal missar och förbiseenden av behandlingsansvariga läkare har lett till att patienten fått vänta onödigt länge på diagnos och vård.
Det slår Socialstyrelsen fast men de finner inte skäl att ensam belasta någon enskild befattningshavare då de konstaterat flera brister i systemet.

Mer läsning

Annons