Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera kommuner tvingas att varsla

60 procent av personal-cheferna i länets kommuner säger att de kommer att varsla under 2009.

Annons

Det visar SKTF:s personalchefsbarometer. Det innebär med andra ord att det blir färre tjänstemän i kommunerna under detta år.

SKTF skriver i sin rapport att det finns en allmänt utbredd uppfattning hos både politiker och allmänhet om att det är enkelt att skära i administrationen och en tro att det inte får några större konsekvenser för verksamheten.

”Vi vet att det är fel. En professionell administration är smörjmedlet i den gemensamma välfärden och ett jobb som måste göras”.

SKTF har föreslagit att staten ska skjuta till pengar för att få till stånd en smidig generationsväxling i kommuner och landsting.

För personalcheferna ser trots allt, med oro, ett rekryteringsbehov som de får svårt att klara av. I nästan hälften av kommunerna saknas strategier för hur de ska arbeta med personalförsörjningen.

Många chefsjobb blir lediga inom äldre- och handikappomsorgen, skola och förskola, teknisk verksamhet, kommunledning och social verksamhet.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, tror att den ekonomiska utvecklingen tvingar kommunerna och landstingen att minska personalen med minst 15 000 personer fram till 2010.

De har i en enkät till ekonomicheferna frågat hur sysselsättningen påverkas av den rådande situationen.

Siffrorna visar att de under 2009 kommer att minska med 4800 anställda i kommunerna och 3 000 anställda i landstingen. År 2010 minskar sysselsättningen med ytterligare 6 100 respektive 1 300 anställda.

Det innebär en personalminskning med 15 200 anställda de närmaste två åren.

Mer läsning

Annons