Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera av de billigare regnställen för barn visade sig vara bäst i test

/
  • Årets test visar att tillverkarna blivit bättre på att göra vattentäta regnställ för barn. Endast ett plagg av åtta visade sig vara undermåligt, och det först efter att plagget utsatts för slitage.Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Annons

Att hålla barn torra i regnrusk är inte det lättaste. Men Testfaktas test av åtta olika regnställ för barn visar att det inte behöver vara så dyrt. Flera av de billigare plaggen visade sig vara bäst i test.

Vid Testfaktas granskning för ett par år sedan läckte fyra av nio regnställ. Årets test visar att tillverkarna blivit bättre på att göra vattentäta regnställ för barn. Endast ett plagg av åtta visade sig vara undermåligt, och det först efter att plagget utsatts för slitage.

Bäst i test var Kapp Ahls och Lindex billiga plagg. Dessa var tillsammans med Polarn o. Pyret och Abeko de enda vars vattentäthet inte blev sämre efter ett rejält slitage.

Plaggen från Helly Hansen, North 66 och Ellos klarade inte nötningen lika bra, men upprätthöll ändå en god kvalitet.

Sämst i test var H&M:s regnställ. Det klarade sig bra som nyinköpta. Men efter slitagemomentet gick det inte lika bra.

Från att ha klarat en vattenpelare måttet för vattentäthet på 7,0 meter före nötning sjönk vattentätheten i H&M:s regnställ till 0,3 meter. För att betraktas som vattentätt bör ett plagg klara en vattenpelare på 1,3-2,0 meter. Vad innebär då H&M:s värde på 0,3 i praktiken?

– Det är inte som att stå i regnet med en t-shirt, men det är ju inte särskilt vattentätt. Plagget kommer att börja läcka igenom, även om det är svårt att säga hur snabbt, säger Ann Stare, uppdragsansvarig vid Swerea IVF som genomfört testet.

Sara Spännar, presskontakt vid H&M, menar att deras plagg ska klara en vattenpelare på minst 1,5 meter.

– Vi har sålt denna kvalitet i flera år och aldrig fått någon reklamation eller kommentar om att materialet inte skulle vara slitstarkt nog, säger hon.

H&M:s plagg klarade sig dock bäst i momentet rivstyrka, något som har betydelse när barn rullar runt i grus eller våghalsigt kastar sig ut för rutschkanor.

Alla regnställ utom 66North, som också var dyrast, klarade samma krav som gäller för skyddskläder en belastning på 25 Newton.Betyder det att de lätt går sönder?

– De klarade 20 Newton så det är fortfarande bra. Men kommer man under 15 så går kläderna lättare sönder, säger Ann Stare.

En annan viktig aspekt när det gäller barnkläder är säkerheten. Barnen ska inte kunna fastna och bli hängande i träd, grenar och dylikt när de leker. Testfaktas laboratorietest visar dock att alla de undersökta plaggen klarar sig bra enligt Europastandarden för barnkläders säkerhet.

Vad H&M är ensamma om bland de undersökta plaggen är sin Öko-Tex-märkning. Stämpeln säkerställer att plaggen inte innehåller koncentrationer av hälsoskadliga ämnen som kan vara farliga för människors hälsa.

Mer läsning

Annons