Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler vill ha övervakningskameror

/

Bevakningskamerorna ökar i landet och därmed olusten inför att bli bevakad.
Här i Jämtland är dock problematiken omvänd.
– Efter rånet i Åre ringde folk och ville ha fler kameror, säger Anders Asplund på länsstyrelsen.

Annons

I Jämtlands län finns totalt 303 bevakningskameror, varav hälften, 161 kameror, i Östersunds kommun.
De senaste två åren har 56 kameror satts upp i länet. Det är nästan undantagslöst företagare som bevakar sina lokaler. Den enda allmänna plats där det finns en övervakningskamera är torget på Körfältet, på grund av vandalisering. Där gick nyligen justitiekanslern in och överklagade länsstyrelsens ja till kamerabevakning.
– När en ansökan om kameraövervakning kommer in så sker en prövning om brotts- och olycksrisken överväger skyddet av den personliga integriteten. När vi ger tillstånd till kameraövervakning så får justitiekanslern, JK, en kopia på beslutet. Sedan har de rätten att överklaga till länsrätten inom tre veckor, säger Anders Asplund, jurist på länsstyrelsen.
Privatpersoner har rätt att sätta upp kameror på eget område men inte om de filmar människor på offentlig plats. Dessutom måste skyltar alltid sättas upp.
– Jag tror att det mera är ett storstadsfenomen. En kollega i Malmö har berättat att där kameraövervakar många sin egendom. Här finns inte den problematiken att folk sätter upp kameror överallt. Det är heller inte vanligt att folk ringer in och är oroliga för att de blir övervakade, säger Anders Asplund.
Efter rånet i Åre i höstas kom det dock samtal från en hel del företagare.
– Ja, då ringde ganska många för att deras anställda ville ha fler kameror på arbetsplatsen. De kände att det är stora avstånd och att om något händer så kan det dröja innan polisen kommer. En övervakningskamera kan öka tryggheten i sådana fall, säger Anders Asplund.

Mer läsning

Annons