Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler tvingas att söka socialbidrag

Allt fler länsinvånare behöver ekonomiskt bistånd, socialbidrag, för att klara sitt uppehälle. Värst drabbade är kommuninvånarna i Bräcke.

– Vi har fått rapporter att många fler är på ingång efter jul. Så det här ser tungt ut, säger Jörgen Persson (S), ordförande i sociala utskottet i Bräcke kommun.

Annons

Landets kommuner rapporterar om att allt fler stämplas ut ur försäkringssystemet, varslas och blir arbetslösa och behöver ekonomisk hjälp av kommunerna för att klara boendet och få mat på bordet.

Socialstyrelsens senaste kvartalsrapport visar att försörjningsstödet ökar i nio av tio kommuner. I hälften av kommuner har utbetalningarna ökat med över 30 procent om man jämför de första tre kvartalen förra året med motsvarande period i år.

Och länets kommuner verkar följa den dystra utvecklingen som råder i övriga landet.

Värst är det för Bräcke kommun där socialbidragskostnaderna har skjutit iväg dramatiskt. Det handlar om en ökning på 63 procent jämfört med förra året.

– Vi har inte fått någon riktig analys om vilka som kommer till oss och vad ökningen beror på. Men lågkonjunkturen har förstås slagit hårt. Det är många företag som har varslat, säger Jörgen Persson (S), ordförande i sociala utskottet i Bräcke kommun.

Han, liksom flera andra politiker och tjänstemän som LT varit i kontakt med i kommunerna i länet, är orolig för vad som händer efter nyår.

– Det är tydligen väldigt många som blir utförsäkrade från allmänna försäkringssystemen.

LT berättade redan för drygt en vecka sedan att över 500 länsbor kommer att utförsäkras vid årsskiftet och enligt prognosen kan 36 personer komma att behöva ekonomiskt bistånd i Bräcke efter jul.

Men antalet ungdomar som söker sig till socialtjänsten för att klara sitt uppehälle verkar inte ha ökat nämnvärt i Bräcke kommun

– När vi såg ökningarna i höstas tittade vi närmare på vilka som behövde hjälp. Där fanns det många arbetslösa och sjukskrivna vuxna, men det var inte många fler ungdomar, säger Jörgen Persson.

Ungefär så ser det också ut i Bergs kommun.

– Vi har ungdomar med ekonomiskt bistånd men det är ingen drastisk höjning. Jag vet inte om de har föräldrar som hjälper till och låter dem bo kvar hemma lite längre, säger Inger Salomonsson som handlägger försörjningsstöd i kommunen.

Om man slår ihop kostnaderna för såväl försörjningsstöd som introduktionsersättning till flyktingar redovisar förövrigt Bergs kommun, som den enda kommunen i länet, en kostnadsminskning jämfört med förra året.

– Det beror på att våra flyktingar har flyttat från kommunen. Men nu kommer det stiga igen för vi har tagit emot en omgång till, säger Inger Salomonsson.

Mer läsning

Annons