Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler svenskar är beredda att jobba rent ideellt

/
  • Marlene Stoll berättar att det varit trögt med försäljningen under fredagen. ”Jag har bara sålt tre hittills, säger hon. Samtidigt hetsar hon inte upp sig. Hon har varit med förr. ”I morgon kan det bara smälla till och alla har gått på någon timme”, säger hon lugnt. Foto: Håkan Luthman

Fler och fler svenskar engagerar sig i ideellt – oavlönat – arbete. Totalt sker det ideellt arbete motsvarande 400 000 heltidstjänster varje år enligt rapport som överlämnats till regeringen.

– Det känns bra att hjälpa till, säger Marlene Stoll som säljer Bingolotter för PRO.

Annons

Frivilligarbete tar sig många uttryck.

Det kan handla om att nattvandra. Ge läxhjälp. Kanske sitta och trösta när ledsna människor ringer till en telefonjour. Eller att stå som tränare och skrika från sidlinjen i någon lagidrott.

Men det kan också handla om att som Marlene Stoll sitta två-tre timmar några dagar i veckan och sälja Bingolotto för PRO Oden inne på Traktören.

– Det har jag gjort sedan jag flyttade hit och gick med i PRO, säger hon.

För från början kommer Marlene Stoll från Timrå. PRO och det ideella arbetet har blivit en väg in i ett stort socialt nätverk.

– När jag kom till Östersund så ville jag inte behöva gå på gågatan utan att känna igen någon. Nu har jag lärt känna folk. Man måste kunna surra lite, säger hon.

Vad går pengarna från Bingolotton till?

– Det är till PRO:s verksamhet. Kurser och sånt.

Jaha. Vilka kurser går du då?

– Inga. Jag har fullt upp ändå. Med det här och en massa annat.

Känslan av att hjälpa till och göra något för någon annan och vara del av något större betyder en del berättar Marlene Stoll.

– Jo. Annars skulle man ju inte göra det. Så är det ju. Men det är ju mycket hur man är lagd själv. Jag har jobbat inom vården och då kommer det nog rätt naturligt. Man vill ställa upp. Det känns bra.

Mer läsning

Annons