Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler söker studier i kristider

/
  • Mittuniversitetets tre lärosäten har antagit fler studenter till vårens kurser och program än de gjorde för ett år sedan. Foto: Ulrika Andersson

När arbetsmarknaden går knackigt söker sig vanligtvis fler till högskolestudier. Och på Mittuniversitetet märker man av trenden. Betydligt fler har antagits till vårens kurser, än förra vårterminen.

Annons

Finanskris, varsel och uppsägningar brukar vanligtvis snabbt ge ett ökat tryck på utbildningar. På Mittuniversitetet har vårterminen precis börjat i dagarna och nu väntas fler studenter än tidigare till registreringen av vårens kurser.

– Till vårens program har vi antagit 100 fler än vid förra vårterminen, säger Margareta Lindhagen, utvecklingsledare vid Mittuniversitetet.

Även till de fristående kurserna har intresset växt bland studenterna.

– Där har vi antagit 500 fler än förra vårterminen, säger hon.

Universitetet har dock inte behövt öka antalet platser på kurserna och programmen för att klara det ökade trycket. Enligt Margareta Lindhagen har Mittuniversitetet en beredskap för fler studenter.

Det ökade intresset att studera tror hon kan bero både på intressanta nystartade utbildningsprogram, men även på dagens arbetsmarknad.

– Intresset för fristående kurser brukar stämma mycket överens med hur det ser ut på arbetsmarknaden, även om vi inte har några direkta belägg för det.

Men det är inte bara vid Mittuniversitetet man märker av oron på arbetsmarknaden. Enligt Dagens nyheter har Mälardalens högskola fått en stor ström av sena anmälningar till de platser som fortfarande inte fyllts.

Liknande söktryck upplever de vid Högskolan i Skövde och Högskolan i Väst i Trollhättan, en region som drabbats hårt av varselvågen. Och så sent som häromdagen beslutade regeringen att utöka antalet platser vid högskolorna och universiteten i Västsverige med 1 240 fler platser. Dessa tas från andra lärosäten, som inte uppfyller sin kvot av studieplatser för 2009.

Men än finns det studieplatser kvar på Mittuniversitetet, meddelar Margareta Lindhagen.

– Än är det inte försent att söka, man kan gå in på sajten studera.nu och se vad som finns kvar, säger hon.

Mer läsning

Annons