Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler söker bidrag från kyrkan

/
  • ”Människor som mår dåligt ska våga komma hit och de ska veta att vi inte dammar bibeln i huvudet på folk som kommer. Vigningsritualen säger att vi ska stå på de svagas sida och hjälpa dem”, säger Sassa Tumegård, diakonissa i Brunflo.
  • Sassa Tumegård får ta del av många tunga samtal. ”Korset gör att jag inte går sönder inuti. Det gör att jag inte släpper in det allra längst in i mig själv”.

Allt fler söker ekonomiskt stöd hos kyrkans diakoner. Tidigare var det främst missbrukare och människor med psykisk ohälsa som sökte stöd. Nu är det även människor som tidigare klarat sig själva men drabbats av den ekonomiska krisen.

Annons

Sassa Tumegård diakonissa i Brunflo märker att det är fler och fler som söker ekonomiskt stöd.

– De flesta är 50 plus, ungdomar får oftast hjälp av föräldrarna. Det är många som hamnat i diket efter det förändrade sjukförsäkringssystemet, säger Sassa Tumegård.

Som LT tidigare berättat har det skett en drastisk ökning av personer som söker socialbidrag hos Östersunds kommun. Förra året fick 1527 personer försörjningsstöd vilket var en ökning med 23 procent jämfört med året innan.

Antalet som söker ekonomiskt stöd hos diakoncentret Brunnen i Brunflo varierar men ligger på omkring åtta till tio personer i månaden. Sassa Tumegård som utbildade sig till diakonissa 1986 påpekar att behovet av ekonomiskt stöd är större än någonsin.

– När folk kommer till Brunnen har vi samtal med dem om vad som har hänt och tar reda på vad som är kaotiskt, säger Sassa Tumegård.

Det kan handla om allt från att de inte har råd att betala hyran till att de inte har råd att köpa mat. Eller föräldrar som inte har råd att betala för att deras barn ska få följa med på skolresa eller personer som inte har råd att betala bussen för att komma till jobbet när bilen har gått sönder. Kyrkan har inga stora resurser och ger inte de som söker ekonomiskt stöd månad för månad utan vill verka som en tillfällig lösning och hjälpa fler.

– Det är mycket sällan jag ger pengar direkt i handen, inte för att jag tror att de kommer använda dem på fel sätt men för att andra människor tror det, säger Sassa Tumegård. Om de behöver mat följer vi dem till mataffären och de får handla vad de behöver.

De som kommer tillbaka flera gånger hjälps vidare till annan hjälp. Många har inte sökt socialbidrag när de kommer till diakoncentret vilket de i så fall får hjälp att göra och om de vill följer Sassa Tumegård dem på mötet.

– Det händer att de kommer tillbaka någon månad senare och ger tillbaka pengarna de fått av oss och jag tar emot det för att personen ska få känna sig skuldfri, säger Sassa Tumegård.

Mer läsning

Annons