Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler saknar jobb – männen i majoritet

Arbetslösheten ökar i länet och allt fler av de arbetslösa saknar a-kassa. Hittills har männen drabbats hårdare än kvinnorna.

Annons

Vid månadsskiftet april-maj var 3 411 personer arbetslösa i länet. Det är 1 343 fler personer än motsvarande tid i fjol. Andelen arbetslösa av befolkningen i ålder 16 till 64 år utgör därmed 4,3 procent, vilket är 1,7 procentenheter högre än vid motsvarande tid året innan. Andelen arbetslösa ungdomar mellan 18-24 år är 5,2 procent, vilket är 1,9 procentenheter högre än vid motsvarande tid för ett år sedan.

– Arbetslösheten ökar märkbart inom vissa branscher, framför allt inom industri- och byggbranschen. Vi börjar nu se konsekvenserna av alla varsel i och med att allt fler skriver in sig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen, säger Christina Storm Wiklander, arbetsförmedlingschef i Östersund.

Männen är än så länge hårdare drabbade av krisen än kvinnorna. I april var 2 273 män respektive 1 138 kvinnor arbetslösa. Den manliga arbetslösheten har ökat med knappt 86 procent och den kvinnliga med knappt 35 procent jämfört med motsvarande tid för ett år sedan.

– Arbetslösheten inom IF Metalls a-kassa har ökat från 114 personer i april 2008 till 374 personer i år och inom Byggnads är utvecklingen likadan från 85 till 218 personer under samma period. Det är viktigt att planerade projekt som fängelset och vindkraftssatsningen kommer i gång så att inte kompetens går förlorad, säger Christina Storm Wiklander, i ett pressmeddelande.

De arbetslösa ungdomarna 18–24 år uppgick till 579 personer vilket är en ökning med 227 personer. Det motsvarar en ökning med drygt 64 procent jämfört med motsvarande tid året innan. Den manliga ungdomsarbetslösheten har näst intill fördubblats jämfört med samma tid året innan, från 211 till 384 personer. Den högsta ungdomsarbetslösheten finns i Strömsund med 10,3 procent.

Åre och Krokom noterar den lägsta arbetslösheten med 3,4 procent i respektive kommun. Strömsund och Bräcke noterar den högsta arbetslösheten med 6,6 respektive 6,1 procent.

Hittills i år har 798 personer varslats om uppsägning, samma period i fjol varslades 405 personer. Under april i år varslades 358 personer om uppsägning vilket är 32 färre än vid motsvarande tid för ett år sedan. Under april anmäldes 482 lediga platser till arbetsförmedlingarna i länet, det är 343 färre än i april 2008.

Mer läsning

Annons