Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler privatpersoner vill bygga

Lucas Åhlström från Stockholm planerar att bygga en närmare 50 meter hög vindsnurra i Lillhallen, Svenstavik. Han vill bygga den på sin egen tomt för att mäta hur mycket energi han kan utvinna.

Annons

– Ger det bra resultat kan jag tänka mig att bygga fler i Bergs kommun, säger han.

Lucas Åhlström har länge haft en tomt i Lillhallen, utanför Svenstavik.

Han har nu ansökt om bygglov hos kommunen för att få bygga ett vindkraftverk där. Visar det på bra resultat vill han bygga fler.

– Det blåser rätt mycket i trakten kring Svenstavik så jag tror att det kan vara ett bra ställe för vindkraftverk, säger han.

Tomten där verket planeras stå ligger, enligt Lucas Åhlström avsides. Det finns ingen väg dit och det är en bit till närmaste hus.

– Det är ingen människa som håller till här i närheten så det är ingen som kommer att märka av det här, säger han.

Att det bara är cirka två kilometer till Svenstaviks centrum ser inte Lucas Åhlström som något problem.

– Jag skulle aldrig sätta upp ett större vindkraftverk för nära centrum. De skulle låta och synas alldeles för mycket, säger han.

Han planerar att bygga ett kraftverk på 45 kilowatt med en justerbar mast.

– De riktiga vindkraftverken är på megawatt, så det här blir inget stort verk. Vi ska bygga en justerbar mast och börjar på 30 meter men blåser det inte på den höjden får vi hissa upp den. I värsta fall blir den 50 meter hög, säger Lucas Åhlström.

Han ska sätta upp verket för att mäta hur mycket energi som kan produceras och få svar på om det är värt att satsa på vindkraft i Berg i framtiden.

– Det är intressant att satsa på energi som är miljövänlig på sikt, säger Lucas Åhlström.

Han tror på vindkraft som energikälla. Förutom att bygga en vindsnurra i Svenstavik är han också delägare i ett företag som satsar på vindkraftverk i Polen.

Mer läsning

Annons