Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler kvinnor fimpar

/

Andelen kvinnor i Jämtland län som röker dagligen har blivit färre, men det är fortfarande fler kvinnor än män som är dagligrökare. Det sistnämnda gäller för hela Sverige.

Annons

Varje år gör Statens folkhälsoinstitut en undersökning av svenskarnas levnadsvanor, Hälsa på lika villkor. På måndagen släpptes resultatet av undersökningen som gjordes våren 2008. Rapporten är inriktad mot drogvanor, tobak, kost-, spel-, alkohol, vikt, fysisk aktivitet, och stillasittande fritid.
Folkhälsoinstitutet konstaterar att det inte skett några större förändringar för någon av levnadsvanorna men tobaksanvändningen bland kvinnor och män, som daglien snusar eller röker, har minskat mellan åren 2004 -2008. På fem år har de som röker dagligen blivit 200 000 färre Men fortfarande röker eller snusar en miljon. Den stora skillnaden kom med rökstoppet på krogen, säger generaldirektören Sarah Wamala, till TT.
Undersökningen visar att 14 procent av kvinnorna i Jämtlands län röker dagligen. Snittet i riket är 16 procent. Men i en jämförelse med undersökningen som gjordes 2007 så röker färre av de jämtländska kvinnorna dagligen. 2007 uppgav 16 procent av de kvinnorna att de rökte varje dag. Motsvarande snitt för kvinnorna i riket var då 17 procent.
Enligt siffror från 2008 röker tio procent av männen, mellan 16-84 år, i Jämtlands län dagligen. Snittet i landet ligger på 12 procent. Sedan 2007 har snittet i landet gått ned från 13 till 12 procent 2008. Men manliga jämtlänningar låg på samma nivå då som under fjolåret.
I undersökningen konstateras också (i riket):
• Män har i större utsträckning sämre levnadsvanor än kvinnor. Det är vanligare med riskabla alkoholvanor, riskabla spelvanor och stillasittande fritidsövervikt bland män.
• Lågt intag av frukt och grönt är vanligare bland män i norra Sverige jämfört med riket som helhet.
• Äldre kvinnor har i större utsträckning riskabla spelvanor, det är också de äldre kvinnorna som i störst utsträckning har en stillasittande fritid.
• Kvinnor med kort utbildning har i större utsträckning övervikt eller fetma än dem med längre utbildning.
Fotnot: Resultaten är beräknade på det nationella urvalet där nationella resultat redovisas årsvis och regionala resultat redovisas som ett genomsnitt för åren 2005- 2008.

Mer läsning

Annons