Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler försöker ragga holländare till länet...

/
  • I dag har Östersunds kommun 59 437 invånare. År 2020 är planen att det ska finnas 65 000 invånare. En ökning med drygt 9 procent. Om det ska bli verklighet kan det krävas ett kraftigt tillskott av inflyttade – så varje inflyttad holländare är hårdvaluta. Karin Henriksson på Östersunds kommun hoppas årets Hollandsresa ger resultat.

I helgen har fem av länets kommuner varit i holländska Utrecht.

Målet är att locka till sig emigrerande holländare.

– De trivs bra här i Jämtland, säger Karin Henriksson, inflyttningskoordinator på Östersunds kommun.

Annons

Berg, Bräcke, Härjedalen, Strömsund och Östersund försökte i knivskarp konkurrens med andra representanter från övriga världen "sälja in" boende i Jämtland till 11 500 flyttsugna holländare.

– Det var folk från hela världen där och försökte locka till sig holländare. Australien och från olika delar av Afrika till exempel. Men vi hade ett otroligt tryck i vår monter hela tiden, säger Karin Henriksson, som är inflyttningskoordinator på Östersunds kommun.

Varför åka på emigrantmässa i Utrecht, Holland?

– För att många holländare är väldigt flyttbenägna. Vi vill vara med där och locka hit dem.

Initiativet till emigrantmässan kommer från holländskt håll berättar Karin Henriksson.

– Jag blev oerhört förvånad över att det var så många holländare som ville lämna sitt eget land, säger hon.

Holländarna som du pratade med. Vad angav de för skäl för att vilja flytta till Sverige?

– De sa att det är väldigt trångbott. Och att de inte har någon natur kvar längre. Holländarna säger också att det är mycket kulturkrockar i Holland och att de inte känner igen sitt eget land längre.

Naturen och närhet till det mesta var två säljargument som Karin Henriksson använde sig av under helgen nere i Utrecht. Totalt fick man in lite över 100 intresseanmälningar från holländska familjer.

– De flesta har redan varit i Sverige och tittat. De har redan bestämt sig och har till och med redan börjat lära sig svenska. Jag pratade svenska med flera holländare under helgen, säger Karin Henriksson.

Vad säger du till de som tycker att det är dumt att lägga en massa skattepengar på att åka till Holland och försöka locka hit dem?

– Vi måste bli fler som betalar skatt. Det finns arbetslöshet men samtidigt finns det jobb som vi idag saknar kompetens till. Många holländare har bra utbildning – många är civilingenjörer och läkare. De behöver vi få hit. Det är så många holländare som vill flytta. Så då är det bara dumt att vi inte är med och försöker locka hit dem, säger Karin Henriksson övertygat.

Mer läsning

Annons