Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler anmäler skojare efter handel på nätet

/

Försäljningen på internet fortsätter att öka. Men risken att råka ut för en nätbedragare är fortfarande stor.
– Det har blivit mer anmälningar, kon-staterar Eric Marsh, IT-forensiker vid Jämtlandspolisen.

Annons

I skuggan av lågkonjunkturen växer marknaden för begagnade prylar. I fjol annonserades varor och tjänster för 193 miljarder kronor ut på köp- och säljsajten Blocket – 20 procent mer än 2007.

– Det mesta säljs på en gång. En undersökning vi har gjort visar att 61 procent av varorna som privatpersoner annonserar ut säljs på mindre än en vecka, säger Blockets marknadschef Anna Björklund till TT.

Men allt pengaflöde över nätet lockar också till sig kriminella individer. De försöker sig på på olika typer av bedrägerier berättar IT-forensikern Eric Marsh vid Jämtlandspolisen.

Hans specialitet är IT- och dator-brottslighet.

Eric Marsh berättar att man under 2008 fick in ungefär 25–30 ärenden.

– Det har tidigare funnits en brist i kunnande för att hantera sådana här typer av brott, säger han.

Numera tycker han att man har ett bra grepp på hur länets ”Internetskurkar” går till väga. Eric Marsh tycker att det finns två typer av brottslingar.

– Dels så är det de som försöker bluffsälja föremål via auktioner. Det kan handla om att de inte skickar det som de annonserat. Eller att de skickar något annat, säger Eric Marsh.

Det är inte en så avancerad form av bedrägeri och handlar ofta om några tusenlappar vid varje bedrägeri, berättar han.

Enligt Eric Marsh finns en mer allvarlig och mer avancerad form av bedrägeri.

– De som försöker få tag på kontokortsnummer. Det börjar bli riktigt svettigt. Det handlar om personer som kommer över andra människors kontokortsnummer och sedan använder dem. Det kan vara på en spelsajt utomlands där de kan vara helt anonyma som de tömmer de här kontona.

Enligt Eric Marsh så finns det en del som den vanlige datoranvändaren själv kan göra för att undvika att gå i internetbedragarnas fällor.

– Enklaste knepet är att aldrig betala i förväg. Betala helst via en tredje part om det går. Många bytessajter har en sån funktion. Då förs pengarna över till säljaren först när varan är framme och du har godkänt den, säger Eric Marsh.

Trots att Eric Marsh ser vissa faror och fällor med internethandel så tycker han ändå att fördelarna överväger med att handla på internet.

– Absolut. Det är ett bra sätt att få varor till bra priser. Sedan kan det ta ett tag att få reklamera varorna om det skulle vara något problem men det är något man får vara beredd på.

Mer läsning

Annons