Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjällripan firade 10 år med öppet hus och tårtkalas

/
  • Andreas Lif och Amanda Andersson tittar på bilder som tagits när personal och barn på Fjällripan hittat på olika saker. Foto: Håkan Luthman
  • Ann-Christin Enberg Ericsson.

Fjällripan – Östersund kommuns enda korttidshem för barn med funktionshinder – har fyllt tio år. Det firades med öppet hus och tårtkalas.

Annons
Ett bord uppdukat med godsaker väntade besökarna i de ombonade lokalerna.
Amanda Andersson brukar bo där ibland. På fredagseftermiddagen hade hon med sig Elisabet Barcheus från Mimergårdens särskola, och Andreas Lif som också går på skolan.
De gick tipspromenad och tittade på kort som satts upp från olika aktiviteter som Fjällripan anordnat.
Amanda pekade ut dem hon känner, hon själv fanns också med på en och annan bild.
Sammanlagt är de 16 personer som jobbar där. Richard Bogataj har jobbat på Fjällripan sedan starten för tio år sedan. Han visar runt i lokalerna.
– Barnen har egna rum när de här. Vi i personalen har också det när vi sover över, säger Richard Bogataj.
– Det ska kännas som hemma här. Vi tvättar, städar, lagar mat och hittar på saker att göra, säger han.
Fjällripan består av två avdelningar – Fjäll och Ripan. Det finns fyra respektive fem rum på avdelningarna. Sammanlagt kan de ta emot nio barn samtidigt. Hit kommer barnen för att träffa andra barn och för att deras familjer ska få avlastning.
– Det är tryck på platserna. Vi är det enda boendet av det här slaget i kommunen, säger Ann-Christin Enberg Ericsson, chef på Fjällripan.
I dagsläget är 33 familjer knutna till boendet.
– Vi tar emot barn mellan 0 och 21 år. Vi tar emot barn tills de gått ut gymnasiet, så många är hos oss flera år. Den yngsta som är här nu är sju år, säger Ann-Christin Enberg Ericsson.
Det är olika hur ofta barnen kommer till Fjällripan. De har öppet både helger och veckodagar, dygnet runt. Barnen kommer dit genom sina kuratorer, men det är kommunens LSS- handläggare som fattar beslut om boende och i vilken omfattning barnen kan få vara där. (LSS betyder Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade och ger rätt till viss hjälp).

Mer läsning

Annons