Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjällrävens utsatthet blev deras projekt

/
  • Klara Nachmanson och Anna Bergman fick tyvärr inte se någon fjällräv med egna ögon. Men de har fotat arbetet på fjället och lånat bilder på rävar. Därför har de rikligt med material till dagens utställning på länsbiblioteket.
  • Bara cirka 60 fjällrävar finns i Sverige i dag.Foto: Ulrika Andersson
  • Det osäkra fjällvädret gjorde att Klara och Anna fick vänta flera månader innan de kunde följa med länsstyrelsens naturbevakare till de områden där fjällrävarna finns.Foto: Ulrika Andersson

I dag ordnas en utställning om fjällräven på länsbiblioteket i Östersund. Anna Bergman och Klara Nachmanson ägnar en del av sitt sista gymnasieår till att informera om fjällrävens utsatthet.

Annons

Det började med några vaga funderingar i början av höstterminen. Projektarbetet är en stor del av det tredje gymnasieåret och för Anna och Klara gick tankarna i riktning mot fjällvärlden.

– Vi hade först tänkt att göra ett projekt om fjällvandring men tänkte sedan att vi skulle göra något som kändes viktigare, säger Klara Nachmanson.

Efter en tids fundering stod det klart att deras stora projektarbete skulle handla om fjällräven och dess utsatthet som art. Anna och Klara fick kontakt med en naturbevakare på länsstyrelsen som de fick följa med till fjälltrakterna i närheten av Ankarede. Under en dag på fjället fick de aktivt delta och lära sig mer om fjällrävens liv och arbetet med stödutfordring som en viktig del för att rädda arten.

– Målet med vårt arbete har varit att få ut information om fjällräven och att den faktiskt är hotad. Det är många som inte vet det utan tänker mer på pandor och snöleoparder när det handlar om utrotningshotade arter, säger Anna Bergman.

Efter sitt besök på fjället har Anna och Klara ordnat en utställning på länsbiblioteket i Östersund. Syftet är att nå ut med information om fjällräven och den stödutfordring som sker.

– Vi hoppas förståsatt det kommer mycket folk till utställningen och vi kommer att ha en insamlingsbössa för att kunna skänka pengar till projektet. Det är mycket lättare att informera människor nu när vi varit där och sett hur det går till, säger Klara Nachmanson.

Klara Nachmanson och Anna Bergman hoppas att människor som besöker utställningen kommer att få en större kunskap och förståelse för olika insatser kring rovdjur.

– Det är ju bra om man får veta exempelvis varför man skjuter rödräv i vissa områden för att de tar lyor och mat och på så sätt konkurrerar med fjällräven, säger Anna Bergman.

Mer läsning

Annons