Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fisken i vattnet – en guldgruva för drivna entreprenörer

/
  • Drygt 50 intresserade fanns på plats på älgfarmen i Orrviken där träffen hölls. I programmet ingick bland annat föreläsningar av etablerade fiskeentreprenörer i länet, Jämtland Härjedalen turism, länsstyrelsen och LRF. ”Utländska turister har höga krav, men de är också beredda att betala. Det finns pengar att tjäna”, säger Ing-Mari Jirhed längst till höger. Foto: Henrik Flygare
  • Glade kocken Jesper Nyström och Monica Jacobsson, som driver bageri i Brynje, inspirerade deltagarna med en plockmatstallrik där fisk var huvudingrediensen.
  • Ann Larsson (till höger) tycker att många Jämtlänningar glömmer bort det som länet faktiskt har att erbjuda. ”Vi har is, kyla och eländigt väder. Många andra tycker det är ganska exotiskt”, säger hon.

Fiskar finns det. Turister som vill komma till länet för att fiska blir det fler av. Entreprenörer som erbjuder fiskeupplevelser finns det också, men de behöver bli många fler och bättre.

Annons

På tisdagens hölls en fiskeinspirationsträff i Orrviken, som arrangeras av LRF Jämtland.

Utgångspunkten som LRF driver är att det finns plats för betydlig fler fiskeentreprenörer i länet. Fisketuristerna ökar, både nationella och internationella intresserade fiskare söker sig till länet. Det finns pengar att tjäna på att sälja ett helhetskoncept som innefattar mer än bara själva fisket. Ett bra komplement för medlemmarna, anser LRF.

– Vi måste bli bättre på samarbete mellan olika aktörer och paketera upplevelserna på ett smart sätt. Utländska turister har höga krav vad gäller boende, andra aktiviteter, mat och resandet, säger Ann Larsson, LRF.

Hon berättar att till exempel östeuropéer är mycket fiskeintresserade och att de har börjat hitta till länet nu.

Det finns redan idag flera entreprenörer som driver företag intrikat mot turism och fiske i länet.

– Men många erbjuder inte boende och mat och eventuellt andra aktiviteter. Det vill turisterna ha, säger Ann Larsson.

– De utländska turisterna vill inte själva gå ut i skog och mark och fiska, de är inte vana att göra det. De vill inte bara ha ett bra fiske, de vill ha guidning också, säger Ing-Marie Jirhed, LRF.

 

Syftet med träffen är att väcka intresset dels bland nya potentiella entreprenörer dels väcka intresse bland redan befintliga entreprenörer att utveckla sina verksamheter.

– I det andra steget som vi genomför i november ska deltagarna besöka en fiskecamp, säger Ann Larsson.

För de som verkligen vill satsa har LRF ett erbjudande, som presenterades i Orrviken.

– Vi har ett affärsutvecklingsprogram för dem som vill starta verksamhet inom fisketurism, säger Ann Larsson.

Det är en utbildning, på sex tillfällen, inom ramen för LRF:s utbildning Vägen till marknad och projektet Diversifiering och nya affärer.

– Det handlar om vägen från idé till säljbar produkt helt enkelt, säger Ann Larsson.

Det som ingår i utbildningen är bland annat att göra en affärsplan utifrån målgrupp och marknad. Utbildningen finansieras genom EU-medel.

Drygt 50 intresserade fanns på plats. I programmet ingick bland annat föreläsningar av etablerade fiskeentreprenörer i länet, Jämtland Härjedalen turism, länsstyrelsen och LRF.

 

 

Mer läsning

Annons